Tomris Uyar, 15 Mart 1941'de İstanbul'da avukat Ceile Hanım ile avukat ve yazar Ali Fuad Gedik'in kızı olarak dünyaya geldi. 1952 yılında Taksim Yeni Koleji'nin ilkokul bölümünden mezun oldu.

Orta öğrenimini 1957 yılında İngiliz Lisesi'nde tamamladı. Liseyi Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nden 1961 yılında mezun oldu.

1963 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu. Ülkü Tamer ve Cemal Süreya'nın çıkardığı Papirus dergisinin yayımına katkıda bulundu

Bir süre Boğaziçi Üniversitesi'nde karşılaştırmalı edebiyat dersleri verdi. Daha sonra kurucu üyesi olduğu Türkiye Yazarlar Birliği'nden (TYS) istifa etti; PEN Yazarlar Derneği üyesiydi. 1970'den sonra gelişen yeni Türk edebiyatının önemli isimlerinden biriydi.



Tomris Uyar'ın deneme, eleştiri ve kitap eleştirileri Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi dönemin önemli dergilerinde yayımlandı.
İlk çevirisi (Tagore'un “Şekerden Bebek” adlı eseri 1962'de Varlık'ta, ilk öyküsü (“Kristin”) ise Mart 1965'te Türk Dili'nde yayımlandı.

Varlık, Dost, Papirüs, Yeni Dergi, Soyut, Yeni Kitap, Yeni Düşün, Günde, Gergedan, Argos, Adam Öykü gibi önemli dergilerde öykü, deneme, eleştiri, günlük ve çevirileri yayımlandı; Özellikle 1966 yılında çıkardığı ürünlerle adından söz ettirdi.

Hikâyede "yoğunluk, samimiyet ve özgünlük" olması gerektiğini savunan Uyar, ilk kitabı İpek ile Bakır'ın hikâyelerinde alt-orta sınıf kökenli insanların yaşam tarzlarına odaklandı.

"Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler", "Kırmızı Başlıklı Kız", "Fareli Köyün Kavalcısı", "Uyuyan Güzel" vb. Bunun gibi evrensel masalların günümüze nasıl yansıtılabileceğinin, dokuz eski masaldan dokuz yeni öykünün nasıl oluşturulabileceğinin en ilginç örneklerinden biri sayıldı.

Yaza Yolculuk hikayelerinde genellikle insanlara öğretilen kalıplaşmış değer yargılarını gözden geçirmek, kendine ya da yaşadığı yere dönmek gibi bir tür dönüş yolculuğu vardır. Hikâyeciliğiyle Türk edebiyatında özel bir yer edinen Tomris Uyar, modern dünya edebiyatından yaptığı çevirilerle de Türk edebiyatına katkıda bulunmuştur. Bir öyküsü senarist Safa Önal tarafından "Sarmaşık Gülleri" adıyla televizyona uyarlandı.

Öyküleri İngilizce, Almanca, Fransızca, Lehçe ve Rusçaya çevrildi ve çeşitli antolojilerde yer aldı. 60'tan fazlası kitaba çevrilen Uyar'ın günlükleri "Pazar" genel başlığıyla yayımlandı. Tomris Uyar, çok küçük yaştayken üniversitede tanıştığı gazeteci ve şair Ülkü Tamer ile evlendi.

Kızları Ekin henüz birkaç aylıkken kazada boğulunca 1963 yılında boşandılar. Tomris Uyar, 1967 yılında şair Turgut Uyar ile evlendi. Eşinin 1985 yılındaki ölümüne kadar evli kaldılar. Hayri Turgut Uyar adında bir oğlu vardır. Tomris Uyar, 4 Temmuz 2003'te İstanbul'da kanser nedeniyle 62 yaşında hayatını kaybetti.

Ödüller:

Evrenin Yapısı ile (Lucretius; Turgut Uyar ile birlikte), 1975

TDK Çeviri Ödülü;

“Hiawata”nın tiyatro çevirisiyle Avni Dilligil Ödülü;

Yürekte Bukağı ile 1980'den Sait Faik Hikâye Hediyesi;

1987 Yaza Yolculuk için Sait Faik hikâyesi hediyesi;

1987'de Murathan Mungan ve Nedim Gürsel'le ödüllendirildi

Haldun Taner Öykü Ödülü'nü ise ödüle katılmadığı için kabul etmedi.

Kitaplar
1971 – İpek ve Bakır
1973 – İntikam
1975 – Dizdeki Papatyalar
1979 – Yurekte Bukağı – Sait Faik'ten tarihi hediye
1981 – Yaz rüyaları/Rüya kışlar
1983 – Gecenin Gezgin Kızları
1985 – Rus Ruleti – Geçmişe bir bakış
1986 – Yaza Yolculuk – Sait Faik'in hikâyesinin hediyesi
1990 – Sekizinci Günah
1992 – Otuzlu yılların kadını
1997 – Aramızdaki Şey