Prof. Dr. Engin Arık, 14 Ekim 1948 tarihinde İstanbul'da doğmuş olan ve Türk parçacık fizikçisi olarak bilinen önemli bir bilim insanıdır. Engin Arık, özellikle toryum madeninin enerji sorunlarına temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği konusundaki araştırma ve açıklamalarıyla tanınmıştır.

İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik Bölümü'nden 1969 yılında mezun olan Engin Arık, daha sonra Pittsburgh Üniversitesi'nde fizik alanında master ve doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Meslek hayatına 1968-1969 yıllarında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Teorik Fizik Kürsüsü'nde öğrenci asistanı olarak başlayan Arık, 1969-1976 yılları arasında Pittsburgh Üniversitesi Fizik Bölümü'nde araştırma asistanı olarak görev yapmıştır.

Arık, 1976-1979 yılları arasında Londra Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmış ve 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'ne geçmiştir. Arık, 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nden ayrılarak 2 yıl süreyle Control Data firmasında uzman olarak çalışmıştır.

Viyana Üniversitesi'nde 1997-2000 yılları arasında görev alan Prof. Dr. Engin Arık, 1985 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktaydı. "Deneysel Yüksek Enerji Fiziği" alanında yaptığı çalışmalarla 1981 yılında doçent, 1988 yılında profesör unvanını almıştır.

Bilim dünyasındaki değerli katkılarıyla tanınan Engin Arık, toryum madeninin enerji alanındaki potansiyelini araştırmış ve bu konudaki çalışmalarıyla dikkat çekmiştir.

Maalesef, Engin Arık ve ekibi, 30 Kasım 2007 tarihinde düzenlenecek olan "Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarım ve Test Laboratuvarı Kuruluşu" başlıklı Devlet Planlama Teşkilatı projesinin çalıştayına katılmak üzere gittikleri Isparta'ya seyahat eden uçaklarıyla bir kaza sonucu yaşamlarını yitirmişlerdir.