Anuş Tigin'in vefatından sonra Selçuklu Sultanı Sencer tarafından Harezm'e vali olarak atanan Kudbeddin Muhammed, babası gibi Selçuklu sarayında büyümüş, saray eğitimi ve devlet yönetimi bilimlerini almış, başarılarıyla kayda değer bir rütbeye ulaşmıştır.
Anuş Tigin'in vefatından sonra Harezm'e vali olarak atanan Kudbeddin Muhammed, halkına adil ve eşitlikçi davranarak Harezm halkının saygı ve itibarını kazandı.
Bu nedenle Harezm ileri gelenleri Kudbeddin Muhammed'i tartışmasız bir lider olarak görmeye başladılar.
Selçuklu devleti ile gelişen ticaret, hükümdarları Kudbeddin Muhammed'e sadık kalarak müreffeh bir yaşam süren Harezmlileri ekonomik açıdan da geliştirmiştir.
Kudbeddin Muhammed döneminde zor bir dönemden geçen Büyük Selçuklu Devleti, bölgedeki siyasi karışıklıklar nedeniyle Harezm bölgesini uzaktan yönetiyor, olgunluğunu ortaya koyan ve sadık bir hükümdar olan Kudbeddin Muhammed merkezi yönetimden doğrudan talimat almadan Harezmli bölgesinin yönetimini ele alıyordu.
Bu nedenle Harezm bölgesi yarı bağımsız olarak yönetilirken, Büyük Selçuklu Devleti'ne sadık kaldı.
Kudbeddin Muhammed 30 yıl gibi uzun bir süre boyunca bu görevini başarıyla yerine getirmiş ve 1127 yılında vefat etmiştir.
Beklendiği gibi Selçuklu Sultanı Sencer, kendisi gibi sarayda yetişen ve eğitim gören Kudbeddin Muhammed'in oğlu Atsız'ı Harezm'e vali olarak atadı.