Türkiye'nin Başbakanı... Doktor ve siyasetçi... Türkan Akyol, 12 Ekim 1928'de İstanbul'da doğdu. Babasının kurmay subay olması nedeniyle her yıl Anadolu'nun farklı yerlerinde okuyarak ilköğrenimini tamamladı.

1947 yılında Erenköy Kız Lisesi'nden mezun oldu. 1953 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1954 yılında Tıp Fakültesi'ne asistan olarak atandı. Daha sonra 1965 yılında doçentliğe, 1970 yılında ise profesörlüğe yükseldi.

1959-1962 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde araştırmacı olarak çalıştı, 1965'te Fransa'da ve ardından Hollanda'da kısa süreli çalışmalar yaptı.

Öğretmen. Dr. Türkan Akyol, 25 Mart 1971'de kurulan ilk Nihat Erim hükümetinde Sağlık ve Refah Bakanı olarak atandı ve Türkiye'nin ilk kadın bakanı oldu. 13 Aralık 1971'de görevinden istifa ederek Ankara Üniversitesi'ne döndü.

1980 yılında Ankara Üniversitesi'ne rektör seçildi. Bu seçimi Prof. Dr. yaptı. Türkan Akyol, başbakanlık unvanını aldıktan sonra Türkiye'nin ilk rektörü unvanını da almayı garantiledi. 1982 yılında YÖK yasasına muhalefeti nedeniyle YÖK'ün onayıyla rektörlükten istifa etti. Tekrar öğretmenlik görevine dönen Prof. Dr. Türkan Akyol, 1983 yılında Prof. Dr. Erdal İnönü'nün daveti üzerine Sosyal Demokrat Parti'nin (SODEP) kurucuları arasına katıldı ve genel başkan yardımcılığı yaptı.

1987 yılında yapılan 18. Dönem Milletvekili seçimlerinde İzmir Milletvekili seçildi. Bu dönemin sonunda öğretmenlik görevine geri döndü. 1992 yılında Erdal İnönü'nün başkan yardımcısı olduğu Demirel hükümetinde milletvekili olmadan TBMM dışında Devlet Bakanı (kadın işlerinden sorumlu) olarak atandı. Yaklaşık üç yıl boyunca ikinci pozisyonda çalıştı.

Öğretmen iki çocuk annesidir. Dr. Türkan Akyol, akademik ve siyasi görevlerinin yanı sıra çok sayıda dernek ve kurumda sosyal faaliyetlerde bulundu. Bunlardan en önemlileri, DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) Avrupa Bölgesi fahri üyeliği ve dört yıl boyunca yürüttüğü Sosyalist Enternasyonal'in kadınlar kolu başkan yardımcılığıdır.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörü ve dekanı, on sekizinci döneminde İzmir Milletvekili ve Sağlık ile Sosyal ve Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Evli ve iki çocuk annesidir. Akyol bir süre Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gördü.Tedavi gördüğü hastanede, 7 Eylül 2017 tarihinde hayatını kaybetti.