Edebiyat dünyasının önemli isimlerinden "Füruzan" lakaplı Feruze Çerçi hayatını kaybetti. 1972'de Sait Faik Öykü Ödülü'ne, 1975'te Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'ne ve 2023'te Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Füruzan, 91 yaşında hayatını kaybetti.
Füruzan, eserlerinde genel olarak Türk edebiyatında "küçük insanlar" olarak adlandırılan, hassas iç dünyaları keşfedilmemiş, toplumun ezilen ve tecavüze uğrayan insanlarını konu alır. Öyküden şiire, romandan gezi yazılarına, denemeden çocuk edebiyatına kadar farklı edebi türlerde eserler veren Füruzan, öykülerinden bazılarını tiyatro sahnesine ve beyazperdeye taşıdı. Yönetmenliğini üstlendiği "Benim Sinemalarım" filmi Türk sinema tarihinin en başarılı eserleri arasında yer alır.
FURUZAN KİMDİR?
29 Ekim 1932'de İstanbul Kadıköy'de doğdu. İlk kitabı "Parasız Yatılı" ile 1972 yılında Sait Faik Hikâye Ödülü'nü kazanan ilk yazar oldu. 12 Mart dönemini anlatan Kırk Yedi Kişi adlı romanıyla 1975 yılında TDK Roman Ödülü'nü kazandı. Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi. 2006'da onuncu oldu. 2007 yılında Ankara Hikaye Günleri, Dil Bilimleri Derneği Dil Festivali ve Antalya Hikaye Günleri'nde, 2008 yılında yedincisi düzenlenen İzmir Hikaye Günleri'nde onur ödülleri aldı.
2008 İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı'nda fahri yazar seçildi.2009 yılında Dil Derneği İzmir Şubesi tarafından Türk Dil Emek Ödülü'ne layık görüldü. 2017 yılında 9. Kadıköy Kitap Günü'nün fahri yazarı seçildi.
1981'de Ömer Kavur'la birlikte senaryolaştırdığı 'Ah Güzel İstanbul' öyküsü sinema filmi olarak çekildi, Antalya Film Festivali'nde ödül aldı. 1986-87 yıllarında 'Gecenin Öteki Yüzü' öyküsünü Okan Uysaler ile birlikte senaryolaştırdı; TRT'de dizi film olarak çekildi ve yılın en iyi dizisi seçildi. 1988-90 yıllarında çektiği "Benim Sinemalarım" 1990'da Cannes Film Festivali'nin "Eleştirmenlerin 7 Günü" ve "Altın Kamera" dallarından çağrı alarak 158 film arasından seçilen 8 filmden biri olarak gösterime girdi; 1991'de ise Uluslararası İran Fecr Film Festivali'ndeki Uluslararası Jüri'den "En İyi İlk Film Jüri Özel Ödülü"nü kazandı ve Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde seçilen "En İyi On Asya Filmi" arasında yer aldı.
Kış Gelmeden (1997) ve Aşk Dolu Bir Yaz (2001) adlı kısa öykülerini oyunlaştırdı ve bu oyunlar devlet tiyatrolarında 200'e yakın kez sahnelendi.
(karar)