Manisa'nın Bintepeler bölgesinden 1982 yılında yasa dışı kazılarla kaçırılan ve ABD'nin Boston kentindeki Güzel Sanatlar Müzesi'nde uzun yıllar sergilenen Lidya dönemine ait 2500 yıllık altın kolye, Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu'nda düzenlenen resmi törende, eserin devir teslimi gerçekleştirildi. Törende Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Murat Uğurluoğlu, New York Kültür ve Tanıtma Ataşesi Hilal Demirel ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi yetkilileri hazır bulundu.

New York Kültür ve Tanıtma Ataşesi Hilal Demirel, yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 santimetre uzunluğundaki kolyenin, altın ve karnelyan taşlarından yapılmış nar şeklinde boncuklardan oluştuğunu ve milattan önce 6'ncı veya 5'inci yüzyıla tarihlendirildiğini belirtti. Eserin, Lidya sanatının karakteristik özelliklerini taşıdığını ve Manisa Müzesi Müdürlüğü envanterinde kayıtlı Bintepeler Nekropol alanından çıkan diğer eserlerle benzerlik gösterdiğini ifade etti.

Demirel, altın kolyenin bölge için tarihi ve kültürel önemine dikkat çekerken, bu eserin iadesinin arkeolojik araştırmaların ilerlemesi ve kültürel mirasın korunması açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Engin Altan Düzyatan, BM İklim Konferansı'nda Türkiye’yi temsil edecek Engin Altan Düzyatan, BM İklim Konferansı'nda Türkiye’yi temsil edecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kolyenin yasa dışı yollarla Bintepeler bölgesinden çıkarıldığını tespit ederek, geçen yıl Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu aracılığıyla Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nden eserin iadesini talep etti. Müze yönetimi, yapılan araştırmalar sonucunda kolyenin Türkiye'ye iadesini kabul etti.

Kaynak: KARAR