Uykusuzluğun Karar Verme Süreçleri Üzerindeki Riskli Etkileri: Bilim İnsanları Uyarıyor
24 saatlik uyku yoksunluğunun bireylerin karar verme süreçlerini önemli ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Yeterli uykunun en az 7 saat sürmesi gerektiğini belirten bilim insanları, uyku olmadan karar vermenin riskli olduğunu söylüyor.
Bilim insanları, uykusuz geçen bir gecenin ardından önemli kararların alınmaması gerektiğini söyledi. Uykunun bilişsel performans ve duygusal sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen uzmanlar, "Eğer az uyuduysanız ertesi gün önemli kararlar vermekten kaçının" diyor. Uzmanlar "yeterli uykunun" en az 7 saat olması gerektiğini söylüyor.
Ottawa Üniversitesi'nden sinir bilimci Zhuo Fang, "Hepimiz uykunun gücünü ve insan sağlığı, bilişsel performans ve duygusal sağlığımızın düzenlenmesinde oynadığı hayati rolü anlıyoruz" dedi.
Gazete Duvar'ın haberine göre, Pensilvanya Üniversitesi ve Ottawa Üniversitesi'nden uzmanların yürüttüğü araştırma, Psychophysiology dergisinde "Uyku yoksunluğu, riskli kararların sonuçlarına verilen sinirsel tepkileri zayıflatıyor" başlığıyla yayımlandı.
24 saatlik uyku yoksunluğunun bireylerin karar verme süreçlerini önemli ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Araştırmada şöyle deniyor: "Yetersiz uyku durumunda bilişsel işlevlerin etkileneceği, dikkat ve verimliliğin azalacağı tespit edilmiştir."
Tek bir gecelik uyku yoksunluğunun bile sinir sistemini etkileyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, 56 sağlıklı yetişkinden elde edilen verileri inceledi. Bir gece uykusuz kalmanın, kazanma ve kaybetmeye yönelik beyin aktivasyonunu önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur
Kronik uykusuzluğun "risk" durumlarında tehlikeli olabileceği tespit edilmiştir. Pensilvanya Üniversitesi'nden Tianxin Mao ile birlikte çalışmanın ilk yazarı Fang, "Bu bulgular, yeterli uykunun önemini ve insanların kronik veya akut uyku yoksunluğu yaşarken önemli kararlar vermekten kaçınması gerektiğini vurguluyor" dedi.(karar)