Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, maymun çiçeği (mpox) salgınının yalnızca Afrika kıtasına özgü bir sağlık sorunu olmadığını, küresel bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Addis Ababa'da düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Kaseya, salgının son durumu ve alınan önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Afrika'da Binlerce Vaka, Yüzlerce Ölüm

Kanser hastasının ilacını SGK karşılayacak Kanser hastasının ilacını SGK karşılayacak

Kaseya, 26 Ağustos itibarıyla Afrika kıtasındaki 13 Afrika Birliği (AfB) üyesi ülkede toplam 22.863 vaka ve 622 ölüm tespit edildiğini belirtti. Salgından en çok etkilenen bölgenin Orta Afrika olduğunu kaydeden Kaseya, bu salgının Afrika'nın ötesinde, küresel ölçekte ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğuna dikkat çekti.

Küresel Topluma Çağrı

Kaseya, mpox'un küresel bir sorun olduğunu vurgulayarak, tüm dünyanın bu salgına karşı ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Afrika'da zayıf sağlık altyapıları ve sınırlı sağlık kaynakları nedeniyle salgının büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Africa CDC'nin salgınla mücadele için gerekli önlemleri aldığını ve çalışmalarını sürdürdüğünü de ekledi.

Salgının Bulaşma Yolları ve Belirtileri

Maymun çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden insanlara bulaşıyor. Bulaşma, virüsün neden olduğu vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak veya enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla temas etmek yoluyla gerçekleşiyor. Virüs, enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösteriyor. Kaseya, hastalığın hafif semptomlarla atlatılabileceği gibi ciddi komplikasyonlara da yol açabileceğini belirtti.

Kaynak: KARAR