Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne karşı bakanlık olarak tüm önlemleri aldıklarını açıkladı. Memişoğlu, "Aşısından testine kadar gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. Ancak şu anda ülkemizde virüse rastlanmamış durumda. Hastanelerimize gelip 'maymun çiçeği mi oldum?' diye soranlar oluyor ama bu tür vakalar henüz tanı konmamış. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsak, izolasyon dahil gerekli önlemleri alacağız. Şu an için panik yapmaya gerek yok, sağlık sistemimiz her türlü duruma hazırlıklı" dedi.

Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nun Anadolu Sohbetleri programında konuşan Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hastalıkla ilgili acil durum ilan ettiğini belirterek, Türkiye'nin de Bilim Kurulu'nu toplayarak rehber yayımladığını ve bu rehberle hastalık hakkında bilgilendirme yapıldığını ifade etti. Bakan, "Çiçek hastalığıyla benzer soydan gelen maymun çiçeği virüsü, bilim insanlarının çalışmalarına göre Covid-19 gibi geniş çaplı bir salgına neden olmayacak. Tek tük vakalar olabilir ama büyük bir salgın beklenmiyor. Bu nedenle ekstra bir tedbir alınması gerekmiyor" diye konuştu.

Memişoğlu, çiçek hastalığının aşısının artık yapılmadığını, ancak bu hastalıkla aynı soydan gelen maymun çiçeği virüsü hakkında da çalışmalar yapıldığını belirtti. "Şu an ülkemizde maymun çiçeği virüsü bulunmuyor. Hastane acillerine başvuranlar test ediliyor ve tanı koyulmadı. Eğer tanı konursa, gerekli önlemleri alacağız" şeklinde konuştu.

Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü? Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü?

Afrikalı öğrenciler için özel bir önlem alınmadığını ifade eden Memişoğlu, "Virüsün seyrine göre politikalarımızı değiştirebiliriz. Şu an için ekstra bir önlem almıyoruz. Sağlık sistemimiz her türlü duruma hazırlıklı" dedi.

Bakan, aşı ve test konusundaki yeteneklerini de vurgulayarak, "Eski suşlarla PCR testi yapabilme kapasitemiz var. Yeni suşlar için de test kitleri üretebiliriz. Covid-19 aşısını üretebilen bir ülke olarak, her türlü aşıyı üretebiliriz" şeklinde konuştu.

Son olarak, sağlık sisteminde 1'inci ve 2'nci basamağı 3'üncü basamakla entegre edeceklerini belirten Memişoğlu, "Aile hekimliği sistemini güçlendireceğiz ve hastaların doğru yerde, doğru zamanda tedavi edilmesini sağlayacağız. Ayrıca, 'sonuç-değer' bazlı bir sisteme geçiş yapacağız" dedi.

Kaynak: HABERLER.COM