Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Culex" türü sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan virüs salgınına karşı önemli uyarılarda bulundu. Yavuz, bu virüsün Türkiye'de ilk kez 2010 yılında ortaya çıktığını ve en son 2019'da salgın yaptığını belirtti. Şu anda özellikle Marmara bölgesinde, baraj gölleri ve durgun suların yoğun olduğu yerlerde yeniden vakaların görülmeye başladığını söyledi. Bursa ve İstanbul gibi illerden bildirilen vakaların genellikle kuşlarla temas eden Culex türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaştığını vurgulayan Yavuz, virüsün özellikle yaşlı nüfusta merkezi sinir sistemini etkileyerek menenjite yol açabileceğini ve bu durumun ölümcül olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Yavuz, sivrisinekle mücadelenin önemine dikkat çekerek, yerel yönetimler ve ilgili bakanlıkların işbirliğiyle sivrisineklerin üreme alanları olan durgun suların ilaçlanması veya kurutulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca kişisel olarak da sinek kovucular veya cibinlik gibi önlemler alınabileceğini belirtti. Virüsün özellikle yaz aylarında aktif olduğunu ve Ağustos-Eylül döneminde en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını, Eylül-Ekim aylarında ise havaların durumuna göre salgının sonlanmasının beklendiğini söyledi.

Dokunma acıyı, ağrıyı ve kaygıyı azaltıyor Dokunma acıyı, ağrıyı ve kaygıyı azaltıyor

Batı Nil ateşinin aşısı veya spesifik bir tedavisi olmadığını belirten Yavuz, virüsün tespitinde PCR testleri veya antikor testlerinin kullanıldığını da ekledi. Ayrıca, bakanlık ve belediyelerin bu konuda koordineli bir şekilde çalıştığını ve farkındalık seviyesinin yüksek olduğunu dile getirdi. Ancak, özel mülklerde ve belediyenin giremediği alanlarda da sivrisinek üreme alanlarının dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABERLER.COM