M çiçeği virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla İstanbul Havalimanı'nda alınan tedbirler dikkat çekiyor. Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki ülkelerden gelen uçuşlar, sağlık ekipleri tarafından yakından izleniyor. 7/24 görev yapan ekipler, şüpheli vakaları tespit ederek izole alanlarda gözlem altında tutuyor.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, bu kapsamda hastalığın yoğun görüldüğü bölgelerden gelen uçuşların titizlikle kontrol edildiğini ve şüpheli durumların derhal izole edildiğini belirtti. Şüpheli vakalar, sağlık ekiplerince muayene edilerek gerekli durumlarda hastaneye sevk ediliyor.

Dr. Kavak ayrıca, virüsün solunum yoluyla bulaşmadığını, bu nedenle nispeten daha az endişe verici olduğunu vurguladı. Ancak, virüsün temas yoluyla bulaşabildiğini belirterek, korunmanın en önemli yolunun yakın temastan kaçınmak ve lezyonlu kişilere çıplak elle dokunmamak olduğunu ifade etti.

Kanser hastasının ilacını SGK karşılayacak Kanser hastasının ilacını SGK karşılayacak

Uçuşlar sırasında alınan önlemler arasında, tuvalet temizliği yapan personelin eldiven kullanması tavsiye ediliyor. Ayrıca, uçuş ekiplerinin, şüpheli durumları yerel otoritelere bildirmesi ve semptom gösteren yolcuların gözlem altında tutulması isteniyor. Dr. Kavak, bu kapsamda yapılan bilgilendirme toplantılarıyla tüm havacılık paydaşlarının hastalık hakkında bilinçlendirildiğini de ekledi.

Kaynak: KARAR