Uygunsuz Radyolojik İncelemeler Kanser Riskini Artırıyor: Türk Radyoloji Derneği Uyarıyor

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, 44. Ulusal Radyoloji Kongresi'nde yaptığı konuşmada, uygun gerekçelendirme yapılmadan uygulanan iyonizan radyasyon içeren görüntülemelerin kanser riskini artırarak halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Çevikol, radyolojik incelemelerde uygun teknikle yapılmasının ve doğru yorumlanmasının, uygun tedavi seçiminin temelini oluşturduğunu vurguladı.

Ülkedeki radyolojik incelemelerde artan talebin, hekimlerin yeterli zaman ayıramamalarından kaynaklandığını ifade eden Çevikol, bu durumun radyolojik inceleme kalitesini düşürdüğünü söyledi. Gereksiz radyolojik incelemelerin sayısının yüksek olmasının, toplumun kümülatif radyasyon doz miktarını artırarak kanser riskini artırdığını belirten Çevikol, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Alzheimerdan korunmanın 3 önemli yolu... Alzheimerdan korunmanın 3 önemli yolu...

Haberde ayrıca, radyolojik incelemelerin muayene yöntemi olarak kullanılmasının önemli bir etken olduğu ve bu durumun uygun gerekçelendirme yapılmadan gerçekleştirilen iyonizan radyasyon içeren görüntülemelerin halk sağlığını tehdit ettiğini ortaya koyduğu belirtildi.(Karar)

Editör: Haber Merkezi