KÜLTÜR-SANAT

Tarsus Şehir Tiyatrosu’nun faaliyetleri hiçbir gerekçe gösterilmeden durduruldu

Tarsus Şehir Tiyatrosu'nun faaliyetleri, belediye başkanının değişmesinin ardından durduruldu. 2019 yılından bu yana birçok oyunla tiyatroseverlerle buluşan tiyatronun çalışmaları, yeni CHP’li Belediye Başkanı Ali Boltaç tarafından 1 Nisan itibarıyla sonlandırıldı. Önceki dönem CHP'li Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan tarafından kurulan tiyatronun faaliyetlerinin durdurulması, tiyatro camiasında büyük yankı uyandırdı.

Tiyatro oyunlarının çalışmaları ve ücretsiz kurslar tamamen iptal edildi. 20 Mayıs itibarıyla ise genel sanat yönetmeni dahil olmak üzere tüm tiyatro çalışanları, belediyenin farklı birimlerinde görevlendirildi. Konservatuvar mezunu bir oyuncu, bu görevlendirmenin ardından istifa etti. Tiyatro personeline sürece dair hiçbir gerekçe gösterilmediği ve Başkan Boltaç'ın tiyatronun geleceğiyle ilgili görüşme taleplerine yanıt vermediği öğrenildi.

Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni, Veterinerlik Müdürlüğü Köpek Bakım ve Islah Evi’ne gönderildi. Oyuncular ise çay ocağı, yazı işleri, nikah salonu, kadın sığınma evi, basın yayın ve halkla ilişkiler, sağlık hizmetleri ve kütüphane birimlerinde görevlendirildi. Kalem personeli Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde, teşrifat personeli ise Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı.

5 yıldır faaliyet gösteren Tarsus Şehir Tiyatrosu, ‘Ezop’, ‘Çirkin’, ‘Çehov Vodvil’, ‘Neden’, ‘Masal Gülleri’ gibi oyunlarla 236 kez sahne aldı. Pandemi döneminde bile sahnelerini kapatmayan tiyatro, ülkenin dört bir yanından özel ve şehir tiyatrolarını ağırladı. Farklı yaş gruplarına yönelik Drama, Tiyatro ve Konservatuar Hazırlık Kursları düzenleyerek 500 kişiye hizmet verdi. Kuruluşundan bu yana toplamda 34 bin 200 seyirciye ulaştı.