KÜLTÜR-SANAT

Sivas'ta Yeni Buluş! Tam 3 bin 800 yıllık...

Coğrafi konumu sebebiyle uygarlıkları konuk eden Türkiye, tarihi izleriyle arkeologları heyecanlandırmaya devam ediyor. Arkeologların Sivas'ta yürüttüğü kazı çalışmalarında Hitit Kralı 3. Hattuşili'nin mühür baskısı keşfedildi. Tam 3 bin 800 yıllık olan mühür, Hitit dönemini anlamak için tarihe ışık tutuyor.

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde, 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar'da yürütülen kazı çalışmalarında Hitit Kralı 3. Hattuşili'nin mühür baskısı bulundu.

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında Hititler döneminde "Yukarı Ülke" olarak adlandırılan Sivas’ta, Kayalıpınar Harabesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında sezon tamamlandı.

Maner, Kayalıpınar'da 2005'te başlayan kazıların belirli dönemlerde devam ettiğini dile getirdi. Boğaziçi Üniversitesinde görevli Kazı Başkan Yardımcısı Emre Kuruçayırlı ile 2021'den itibaren Kayalıpınar köyündeki kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Maner, "Birçok üniversiteden uluslararası ekiple çalıştık ve bu yılki çalışmalarımız yaklaşık 2,5 ay sürdü" diye konuştu.

Bu yıl yapılan kazılarda Kayalıpınar'ın Hititler'in bin yıllık merkezi olduğunun kanıtlandığını vurgulayan Maner, "Kayalıpınar daha önce Eski Asur ve Hitit dönemlerine ait yerleşim yeri olarak biliniyordu. Bu seneki buluntularda ve mimaride bu yerleşimin gerçekten çok daha eski olduğunu ve daha da geç dönemlere kadar sürdüğünü anlayabildik. Bu kazılar, Kayalıpınar'ın bin yılların merkezi olduğunu kanıtlıyor." şeklinde konuştu.