SAĞLIK

Sağlıklı Bir Yılbaşı Sofrası İçin Yapılması Gereken 6 Adım!

Yeni yılı karşılamaya az bir zaman kaldığında yılbaşı sofralarının hazırlıkları sürüyor. Yılbaşı gecesi evde geçirilecekse sofraların sağlıklı ve hafif yiyeceklerden oluşması gerekiyor. Dışarıda yemek yemeyi düşünenlerin küçük porsiyonlu, yalın menüleri tercih etmeleri tavsiye ediliyor. Yeni yılın ilk gününde yeme sorunu yaşamamak için bazı uyarıları aklınızda bulundurmanız gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Diyet ve Beslenme Bölümü Uzmanı Dr. Dyt. Betül Merd yılbaşı sofraları için önerilerde

Yılın son gününde kaçırılmaması gereken kahvaltı


Yılın son gününde güne erken başlamalı ve sabah kahvaltısını yapmalısınız. Akşam yoğun olacağından kahvaltıyı kaçırmamalısınız. Kahvaltıdan 1-2 saat sonra açık havada en az bir saat tempolu yürüyüş yapmalı ve ardından 1-2 saat dinlenmelisiniz. Yeme alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik olmamalıdır. Öğle yemeğinde 1 porsiyon üzerine biraz zeytinyağı gezdirilmiş sebze yemeği ve 1 bardak yoğurt yemek sağlıklı bir seçenek olacaktır. Gün içerisinde kan şekerini dengede tutmak ve metabolizma hızının düşmesini önlemek için ara öğünlerde meyve, 10-15 adet fındık veya badem ya da 2-3 adet ceviz ve 1 bardak süt tüketebilirsiniz.


Yılbaşı sofrasına çok aç oturulmamalı



Açlık aşırı besin tüketimine neden olur. Bu nedenle akşam yemeğinden önce bir atıştırmalık hazırlamanız tavsiye edilir. Örneğin akşam yemeğinden önce bir porsiyon çorba açlık seviyenizi azaltacaktır. Yılbaşı gecesi dışarıda yemek yemeye çıkıyorsanız menüleri dikkatlice incelemeli ve sağlıklı besinler seçmelisiniz. Yılbaşı sofrasında beyaz etler (balık veya tavuk-hindi) tercih edilmeli, zeytinyağlı sebze ağırlıklı yemekler tüketilmelidir. Beyaz etli bir salata yemek doğru tercih olacaktır. Hindi eti ana yemek olarak iyi bir seçenek olabilir. Hindi eti, kırmızı et ve tavuğa göre daha az yağ içerir ve daha fazla protein içerir. Hindi etinde bulunan çinko bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Fosfor ve magnezyum açısından zengin olan hindi eti sağlıklı bir seçenektir.

Bu kurallar yılbaşı sofrası için önemlidir:


Yılbaşı gecesi beslenmeyle ilgili bazı kurallara uymak önemlidir.
Yılbaşı gecesi sofrada yemekler yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir.
Yüksek tansiyon probleminiz yoksa maden suyu ve mevsim meyve suları içmelisiniz.
Her türlü besini az miktarda tüketebilirsiniz ancak aşırı miktarda yiyerek midenizi zorlamamalısınız.
Alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Taze meyve ve kuruyemişler yemeklerden sonra veya gece geç saatlerde aşırı miktarda tüketilmemelidir.
Gün içinde ihtiyacınıza göre 10 ila 12 bardak su içmeye dikkat etmelisiniz.

Sağlıklı bir yılbaşı masası nasıl olmalı?

Yılbaşı masasında favori yiyecekler tercih edilmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme bir gecelik değil, ömür boyu prensip edinilmelidir. Çağımızın sağlık sorunları arasında yer alan obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarından korunmak için dengeli ve düzenli beslenme ilkesine uymak gerekiyor.


Yılbaşı sofrası için menü önerisi:


Sebze çorbası
Fırında hindi dolması (sebze mezeleriyle servis edilebilir)
Peynirli, ıspanaklı ve fırınlanmış patatesli milföy böreği
Yoğurtlu karnabahar
Bulgur salatası
Kaşarlı, dil peynirli ve beyaz peynirli kanepeler.
Kabak tatlısı