KÜLTÜR-SANAT

Restorasyonu tamamlanan Galata Kulesi'nin açılışına sayılı saatler kaldı

İstanbul'un simge yapılarından biri olan Galata Kulesi'nin restorasyonu tamamlandı ve açılış için geri sayım başladı. Tarihi yapı, ziyaretçilere kapılarını açmadan önce ilk kez görüntülendi.

İstanbul'un simge yapılarından biri olan Galata Kulesi'nin restorasyonu sona erdi ve açılışa sadece birkaç saat kaldı. Bu kapsamlı restorasyon süreci, tarihi kulenin 8. katının ziyarete kapatılmasıyla başlamıştı. Restorasyon çalışmaları sırasında, kulenin 63 metre yüksekliğindeki 270 kiloluk bakır alemi özel bir operasyonla restore edilerek tekrar yerine monte edilmişti. Ayrıca, yapıda jeoradar çalışmaları yapılarak beden duvarlarında ve zemininde iyileştirme yapılmıştı. 23 Şubat'ta ise tarihi kule, dış cephe onarımı ve depreme karşı güçlendirme çalışmaları kapsamında tamamen ziyarete kapatılarak restorasyon süreci başlatılmıştı. Bu süreçte, Galata Kulesi çevresi iskelelerle çevrilerek yeşil inşaat filesiyle kaplanmıştı.

Restorasyonun tamamlanmasıyla Galata Kulesi, kültürel mirasını korumak ve göçmen ebabil kuşlarına yaşam alanı sağlamak üzere düzenlenmiş hale geldi. Şimdi ise tamamlanan restorasyon çalışmalarıyla Galata Kulesi'nin açılışına sadece birkaç saat kaldı. Tarihi kule, restorasyonun ardından ilk kez ziyaretçilere görüntülendi. Ancak ziyaretçi sayısının kontrol altında tutulması için saat başı en fazla 100 kişi kuleye alınacak. Bu sayede, tarihi kuleyi ziyaret edenlerin güvenliği sağlanmış olacak.