SAĞLIK

Obezite gençlerde, yaşlılardan daha hızlı artıyor

Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları Merkezi, obezite salgını nedeniyle gençlerde kanser oranlarının yaşlılara göre daha hızlı arttığını açıkladı. 25-50 yaş grubunda son 20 yılda kanser vakaları yüzde 25 artarken, 25 yaş altındaki gençlerde bu oran yüzde 16 olarak kaydedildi.

Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları Merkezi'nden uzmanlar, İngiltere'de gençler arasında kanser vakalarının hızla arttığını ve bu durumun endişe verici olduğunu açıkladı. Uzmanlar, obezite salgınının gençlerde kanser oranlarını yaşlılara kıyasla daha hızlı artırdığına dikkat çekti.

1995-2019 yılları arasında yapılan sağlık istatistikleri analizine göre, son 30-40 yılda değişen beslenme alışkanlıkları ve bunun bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri kanser vakalarındaki artışın önemli nedenleri arasında gösteriliyor. 25-50 yaş arası yetişkinlerde kanser vakaları son 20 yılda yüzde 25 oranında arttı. Bu yaş grubundaki her yıl yaklaşık 35 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor.

25 YAŞ ALTINDA KANSER ORANI YÜZDE 16 ARTTI

En büyük ikinci artış ise 25 yaş altındaki gençlerde görüldü; bu yaş grubunda kanser vakaları yüzde 16 oranında arttı. En düşük artış oranı ise yüzde 10 ile 75 yaş üstü kişilerde tespit edildi. Bu bulgular, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği konferansında paylaşıldı.

SAĞLIKSIZ BESLENME VE HAREKETSİZLİK

Uzmanlar, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik ve obezitenin kanser vakalarındaki artışın başlıca nedenleri olduğunu belirtiyor. İngiltere'de erkeklerin ortalama kilosu 1993'te 78,9 kilogramken, 2021'de 85 kilogramı aştı. Ülkedeki erkek nüfusunun yüzde 69'unun obez olduğu belirtiliyor.

GENÇLERDE KANSER VAKALARINDAKİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Obezite salgınının gençler üzerindeki olumsuz etkileri kanser vakalarındaki artışla belirginleşiyor. Sağlıksız yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, acil önlemler alınmadığı takdirde genç nesillerin sağlık durumunun daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunuyor. Bu nedenle, toplumun bilinçlendirilmesi ve sağlık politikalarının yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade ediliyor.