Marmaris ve Fethiye açıklarında görülen Kaşalot  Balinalar Heyecan yarattı

Marmaris ve Fethiye açıklarında görüntülenen 12 metrelik Kaşalot (İspermeçet) cinsi balinalar deniz tutkunlarında heyecan yarattı. Bu durumun ekosistem açısından olumlu olduğu belirtilirken, uzmanlar; "'Rahatsız etmezseniz saldırmazlar. Yeter ki peşinden yüzmeyin" uyarısında bulundu.

Yazın gelmesiyle son günlerde denizlerden ilginç görüntüler yansımaya başladı. Marmara Denizi'nde görülen Pusula Denizanası, Antalya açıklarında bir teknenin pervanesine saldıran köpek balığı ile yine Antalya açıklarında ışık yayma yeteneği keşfedilen küt burunlu köpek balığının yakalanması heyecan yarattı. Ancak en heyecan verici görüler ise geçtiğimiz günlerde Muğla’nın Marmaris ve Fethiye ile Çeşme açıklarından yansıdı. Vatandaşların kayda aldığı görüntülerde boyları 12 metreye yaklaşan balinalar tespit edilirken, 10, 12 metre uzunluğunda bu memelilerin, Kaşalot (İspermeçet) cinsi balinalar olduğu öğrenildi.  

Prens William ve Prens Harry annelerinin mirasını alamayacak Prens William ve Prens Harry annelerinin mirasını alamayacak

20 METRELİK OLANI BİLE VAR

Kaşalot (İspermeçet) balinası Akdeniz'de görülen en yaygın balina türü olarak kayıtlarda yer alırken, erkeklerin 20 metre ve 70 ton, dişilerin ise 13 metre ve 20 ton ağırlığa kadar çıktıkları biliniyor. Genellikle 10'lu gruplar halinde bulunan memeli türü, nefes almak için 10 dakika kadar su yüzeyinde kalıyor. Büyük mürekkep balıklarını yiyen Kaşalotlar, 60 yıl yaşayabiliyorlar.

BESİN PİRAMİDİ SAĞLIKLI ÇALIŞIYOR 

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise denizlerin sadece yüzülecek ve gıda amaçlı sömürülecek alanlar olmadığının altını çizerek,
"Uzun süre sonra kaşalot türünün görünür olması ekosistem açısında olumlu ve sevindirici bir durum. Son görüntüler, deniz ekosistemindeki besin piramidinin sağlıklı çalıştığının göstergesi" dedi.

RAHATSIZ ETMEYİN 

Marmara Denizi ile Boğazlar'daki duruma da dikkat çeken Prof.Dr.Sarı, bu bölgelerde denizanası türlerinde görülen artışın endişe verici olduğuna dikkat çekti. "Bir yerde denizanaları çoğalması ekosistemin hasar göstergesidir" uyarısında bulunan Prof.Dr.Sarı, şöyle konuştu: "İklim değişikliği deniz suyu sıcaklıkları yükseliyor ancak bir şey olmamış gibi davranmaya devam ediyoruz. Balinalar plankton ağırlıklı beslenen canlılar olduğundan insana saldırması söz konusu değil. Memeli deniz canlılarını rahatsız etmedikçe veya bu canlılar çok aç olmadıkça insana zarar vermezler. 'Rahatsız etmezseniz saldırmaz' 'Yeter ki peşinden yüzmeyin.' 

 KARADENİZ BALİNASIZ 

Öte yandan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ertuğ Düzgüneş ise Karadeniz'de Kaşalot türü memelilerden olmadığını söyledi. Düzgüneş, Karadeniz'deki gemi trafiği ve küresel ısınmanın türlerin yer değiştirmesine neden olduğuna dikkat çekti.

Prof.Dr.Düzgüneş ayrıca şu bilgileri paylaştı: "Deniz memelileri çok aç olmadıkça veya denizde kendilerine yönelik rahatsızlık verilmemesi durumunda insana saldırmaları söz konusu değildir. Karadeniz’de sadece mutur, afalina ve tırtak olarak bilinen 3 yunus türü yaşıyor. Bu 3 tür İstanbul Boğazı’nda da bulunuyor."

Editör: Haber Merkezi