SAĞLIK

Kış aylarında aşırı sıcak içecek tüketimi gırtlak kanseri riskini arttırıyor!

Prof. Dr. Vedat Göral, kışın aşırı sıcak içeceklerin ileriki yıllarda kansere yakalanma riski oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sıcak içecekler her gün 65 derecenin üzerinde fazla miktarda tüketildiğinde yemek borusu iltihabı meydana gelir, bu da yemek borusunda yanma, erozyon ve tahrişe neden olur. yemek borusu. Ayrıca ileriki yıllarda yemek borusu ve gırtlak kanseri riski de bulunmaktadır. "Çay veya diğer içeceklerin sıcaklığı 65 derecenin altında olmalıdır" uyarısında bulundu.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr., kışın tüketilen aşırı sıcak içeceklerin ilerleyen yıllarda kansere yakalanma riski oluşturduğunu söyledi. Dr Vedat Göral, “Sıcak içecekler her gün 65 derecenin üzerinde bol miktarda tüketildiğinde yemek borusu iltihabına neden oluyor, bu da yemek borusunda yanma, erozyon ve tahrişe neden oluyor.

Ayrıca ileriki yıllarda yemek borusu ve gırtlak kanseri riski de bulunmaktadır. “Çay veya diğer içeceklerin sıcaklığı 65 derecenin altında olmalıdır” dedi.

Göral, Türkiye'nin doğusu, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Özbekistan'da çay ve sıcak içeceklerin yoğun olarak tüketilmesi nedeniyle yemek borusu kanserinin diğer bölgelere göre daha sık görüldüğünü söyledi.

Salep, sıcak çikolata, kahve, mür, sıcak süt, boza, kapuçino, papatya, ıhlamur çiçeği, zencefil, ebegümeci ve rezene gibi bitkisel çayların sıcak olarak içilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Vedat Göral: “Sıcak çay, özellikle 65 derecenin üzerinde her gün bol miktarda tüketildiğinde yemek borusu iltihabına neden oluyor, bu da başlangıçta yemek borusunda yanma, erozyon ve tahrişe neden oluyor.

Sıcak içecek içmeye devam ederseniz ileride yemek borusu ve gırtlak kanseri riski yaratıp, boğaz ve kaviteye zarar verirsiniz. Aşırı ısı, diş yüzeyindeki koruyucu yapıyı kalıcı olarak tahrip eder ve renk bozukluklarına neden olur.

Çay veya diğer içeceklerin sıcaklığı, tolere edilebilir bir değer olan 65 derecenin altında olmalıdır. Sigara içenlerin çok fazla sıcak çay tükettiğinde kanser riski 2 kat artarken, sigara, sıcak çay ve alkol tükettiğinde risk 5 kat artıyor. Ayrıca sıcak içeceklerle birlikte güçlü ağrı kesiciler alınmamalı” dedi.