SAĞLIK

Geçmeyen Öksürüğe Dikkat Edilmeli!

Geçmeyen öksürük ciddi bir durum olabilir ve birkaç farklı nedeni olabilir. Öksürük, genellikle vücudun solunum yollarındaki tahrişe yanıt olarak ortaya çıkar, ancak uzun süre devam eden öksürükler bazen altında yatan daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.

Geçmeyen öksürük ciddi bir durum olabilir ve birkaç farklı nedeni olabilir. Öksürük, genellikle vücudun solunum yollarındaki tahrişe yanıt olarak ortaya çıkar, ancak uzun süre devam eden öksürükler bazen altında yatan daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. İşte geçmeyen öksürüğe dikkat etmek için bazı olası nedenler ve öneriler:

  1. Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları: Soğuk algınlığı, grip veya bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları geçici öksürüklere neden olabilir. Ancak, öksürük uzun süre devam ediyorsa, doktorunuza başvurmalısınız.

  2. Sigara İçme: Sigara içenlerde öksürük sık görülebilir. Sigara içiyorsanız, öksürüğünüzün nedeni bu olabilir. Sigarayı bırakmak, genellikle öksürüğün azalmasına yardımcı olabilir.

  3. Astım: Astım, hava yollarının iltihaplanması ve daralmasıyla karakterizedir. Astım atakları sırasında öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi görülebilir.

  4. Alerjiler: Alerjik reaksiyonlar, öksürük ve hapşırma gibi semptomlara neden olabilir. Uzun süre devam eden öksürük alerjilere bağlı olabilir.

  5. Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD): Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçtığı GERD, öksürüğe neden olabilir. Bu durumda öksürük genellikle mide asidinin yemek borusunu tahriş etmesinden kaynaklanır.

  6. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH): KOAH, genellikle sigara içenlerde görülen bir durumdur ve öksürük, nefes darlığı ve balgam üretimi gibi semptomlarla kendini gösterir.

Eğer öksürüğünüz uzun süre devam ediyorsa veya şiddetli ise, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir. Doktorunuz, uygun muayeneler ve testler ile öksürüğün nedenini belirleyebilir ve uygun tedaviyi önerebilir. Unutmayın ki öksürük, altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve ihmal edilmemelidir.

Geniz akıntısı öksürük olarak kendini gösterir


Öksürüğün en sık nedeni geniz akıntısıdır. Alerjik durumlar, grip, soğuk algınlığı vb. nedenlerden dolayı gelişebilir. Hastalıklar da postnazal akıntıya neden olabilir.

Sinüs irrigasyonu, burun spreylerinin uygulanması ve burnu açmak ve geniz akıntısını azaltmak için antihistamin tedavileri geniz akıntısını ve buna bağlı öksürüğü azaltacaktır.

Solunum yolu enfeksiyonu sonrası öksürük, hava yollarının aşırı duyarlılığı (bronş hiperaktivitesi) nedeniyle 8 haftaya kadar sürebilir.

Merak etmeyin geçici bir durumdur. Ancak öksürük gece sizi uyandırıyorsa veya günlük yaşam aktivitelerinizi etkiliyorsa bir doktora görünmelisiniz.

Doktorunuz bu geçici süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olacak ilaçları yazacaktır. Öksürüğü hafifletmek için zencefil çayı, zerdeçal, bal, adaçayı ve kekik gibi doğal yöntemler de kullanılabilir.

Balgam varsa enfeksiyon olabilir


3 ila 4 hafta süren akut öksürük çoğunlukla enfeksiyonlara bağlıdır. Bu enfeksiyonlar üst veya alt solunum yollarında meydana gelebilir. Öksürüğün eşlik ettiği balgam varlığı, bol miktarda balgam, sarı-yeşil-kahverengi renkte olması ve ateş enfeksiyonu düşündüren nedenlerdir. Bu durumda mutlaka bir doktora başvurarak gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından tedaviye başlanması gerekir.

Kronik hastalıkları olan kişilerin özellikle dikkat etmesi gerekir

Özellikle hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerin ve risk altındaki kişilerin enfeksiyonlardan korunmaları için her yıl aşı yaptırmaları gerekmektedir.

Kronik akciğer hastalıkları (astım, KOAH, bronşektazi gibi) olan hastaların grip aşısının yanı sıra pnömokok yani zatürreye karşı da aşı yaptırmaları gerekmektedir.

Aşılarla enfeksiyon riski azaltılır. KOAH hastalarında, ergenlik döneminde aşı yapılmayan hastalarda boğmacadan korunmak amacıyla Tdap (dTaP/dTPa) aşısı, 50 yaş üstü KOAH hastalarına da Zoster aşısı önerilmektedir.

(MEMORİAL)