SAĞLIK

Evde Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar!

Evde bebek bakımında birçok konuda dikkatli olmamız gerekir. Emzirme rutini, bebek banyosu, cilt ve tırnak bakımı gibi birçok konuda detaylı bilgiler yazımızda...

Emzirme rutini


İlk birkaç hafta emzirme düzensizdir ve bebeğin istediği zaman beslenmesi gerekir. İdeal olanı her iki memeyle eşit sürelerde emzirmektir. Ancak bu her zaman gerçekleşmez. Bebek bir defada bir memeyi emiyorsa, bir dahaki sefere diğer taraftan emzirmek gerekecektir. İlk 10 dakikadan sonra çıkan süt daha yağlıdır; Bebeğin tok hissetmesini sağlar. Bu nedenle tek memeden emzirmek yeterli olabilir. İlk 4-6 ay günde yaklaşık 10-12 kez emzirmeniz ve geceleri emzirmeniz normaldir. Anne sütüyle beslenen bebeğe su verilmesine gerek yoktur. 6. aydan sonra meyve püresi, pirinç gibi ek besinler verilmelidir.

Dışkı ve idrar sıklığı


Bebeğinizin ilk ayında dışkılama sayısı yüksektir (günde 6 ila 8 kez). Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları sıvıdır. Dışkı ilk birkaç gün yeşilimsi, daha sonra altın sarısı olur. Formülle beslenen bebeklerin bağırsak hareketleri daha sabit ve daha az sıklıkta olur. Bu çocuklarda kabızlık da görülebilir. Çocuğun günde en az 6-8 kez idrara çıkması gerekir. Bu beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. Bir ila iki ay sonra bebek 2 ila 3 günde bir dışkılayabilir ve bu normaldir.

Çocuk bezi değiştirme


Bebeğinizin bezini sık sık değiştirin. Bebeğinizin bezi kirli veya tüylü ise emzirmeden önce değiştirin. Dışkı beslenmeyle artacak; Bu nedenle bebeğinizin bezini beslendikten sonra değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğinizin altını nemli bir pamuklu ped ile temizleyebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. Seyahatlerinizde hazır temizlik bezleri işinize yarayacaktır. Bebeğin cildi çok hassastır. Bebek bezi uzun süre (3-4 saat) ıslak veya kirli kalırsa pişik meydana gelir. Bu durumda bebeğin cildine uygun pişik kremi uygulayabilirsiniz. Kız çocuklarının bezleri önden arkaya kadar temiz olmalıdır.

Göbek bakımı


Göbek deliği ve çevresi temiz ve kuru kalmalıdır. Göbek kordonunu kullanmayın. Göbek kordonunun altını günde 1 veya 2 kez alkollü pamukla temizleyin. Karnınızı bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek deliği 7-14 gün içerisinde düşer. Düşme sonrasında bu bölgede hafif kanamaların oluşması normaldir. Bu durumda alkolle temizleyebilirsiniz.

Bebek banyosu


Karın düştükten 1 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Bebeğin cildini yumuşak bir bez ve uygun sabunla göbek deliği düşene kadar temizleyin, ardından durulayın. İki günde bir banyo yapmak yeterli olacaktır. Ancak ağzınızı, çenenizi ve genital bölgenizi yumuşak, nemli, sabunsuz bir bezle sık sık temizlemelisiniz. Banyolarda içme suyu kullanılmasına gerek yoktur.

Ancak cildinizde yara varsa ya da ameliyat geçirdiyseniz ılık kaynamış su kullanmanız gerekebilir. Bu konuyu mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Kolunuzun iç kısmını suya batırarak suyun sıcaklığını test etmelisiniz. Banyodan sonra cildinizi durulamak son derece önemlidir. Sabun bebeğinizin cildini tahriş edebilir.

Cilt bakımı


Her banyodan sonra krem ​​veya yağ sürmenize gerek yoktur. Bebeğin cildi çok hassastır. Krem ve yağlar uygulayarak cildinizin terlemesini engellerseniz küçük sivilceler ve kızarıklıklar ortaya çıkabilir. Cildiniz kuruyup çatlıyorsa günde iki kez bebek losyonu veya nemlendirici uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin cildi kuruysa onu çok fazla yıkamayın. Banyo suyunuza bebek yağı eklemeniz de yardımcı olabilir.

Tırnak bakımı

Bebeğinizin tırnaklarını özel bebek tırnak makası ile kesebilirsiniz. Uzatılmış tırnaklarla çocuk yüzünü ve gözün stratum korneumunu çizebilir. Tırnağın keskin, sivri köşelerini tırnak makası ve ince bir törpü ile düzeltin. Bu işlemi gerçekleştirirken yanınızda bir yardımcı getirmelisiniz.

Hapşırma ve hıçkırık


Hapşırma, burun pasajlarına giren damlacıkları ortadan kaldırmaya yönelik bir tepkidir, hıçkırık ise solunum kası olan diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. Ağlayan bebek kısa süre emzirilirse bu refleks yavaş yavaş kaybolur.

Yatma pozisyonu

Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Son zamanlarda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre sırt üstü uyumak en güvenli uyuma şeklidir. Bebeğiniz uyurken kafasını istediğiniz tarafa çevirebilirsiniz. Bebeğinizi uyanıkken yüz üstü yatırarak kollarının güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Kuş tüyü yastık veya yorgan kullanmayın. Yorganı göğüs hizasına kadar örtün, başınızın üzerine kadar örtmeyin. Bebeği aşırı ısıtmayın. Doldurulmuş hayvanları yatağında bırakmayın. ABÖS adı verilen gereksiz bebek karyolası ölümlerini önlemek amacıyla bu önlemler tüm dünyada bebeklere önerilmektedir.

Ortam sıcaklığı

Bebeğiniz, sizin rahat ettiğiniz oda sıcaklığında kendini rahat hissedecektir. Zamanında doğan bebekler için 21 ila 24 santigrat derece uygundur. Klima kullanıyorsanız bebeğinizi üzerine üflemediğiniz sürece odada tutabilirsiniz. Unutmayın çok soğuk olmayan bir ortamda kapı veya pencere açık olsa dahi çocuk hemen üşütmeyecektir. Üşüseniz bile hastalanmazsınız. Aşırı ısınma, beslenme isteksizliğine ve uyuşukluğa neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa oda sıcaklığı yeterli değil demektir. Bu durumda vücut sıcaklığınızı da kontrol edebilirsiniz. Bebek battaniyeyle örtülerek ısıtılmalıdır. Sürekli üşüyen bebekler iyi gelişemezler.

Araba koltuğu

Hastaneden eve geldiğinizde ve gelecekteki seyahatlerinizde bebek araba koltuğu kullanın.

Ziyaretler


İlk birkaç hafta yorucu ziyaretlerden kaçının. Bebeğinizin bakımını yapmak zor olsa da evde yapmak daha kolaydır. Çocuğunuzu kalabalık gruplara yerleştirmeyin. Unutmayın, virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle kış aylarında kapalı mekanlarda çok sık görülür. Bebeğinizin hastalanmaması için onu öpmeyin, kucaklamayın ve küçük çocuklardan uzak tutun. Doğum sonrası dönemde de annenin kendisini iyi koruması gerekmektedir.

Eve gitmek için neye ihtiyacın var


Hastaneden çıkarken: Bebek bezi, body, tulum, battaniye (tercihen delikli).

Evde: bebek bezi kremi, burun aspiratörü (gerekli olabilir), tuzlu burun damlaları, pamuk, tuvalet ispirtosu, tırnak makası, diş fırçası.

Diğer araç ve gereçler: Oto koltuğu (bebek taşıyıcı olarak da kullanılabilir), beşik, alt değiştirme masası, bebek küveti.

Bebeğinizin ilk kontrolü


Taburcu olduktan bir hafta sonra yapılır. Gelecekteki kontroller ve aşılar için doktorunuza danışın. Çocuğunuz doktorunuzu ziyaret ettiğinde tam bir tıbbi muayeneden geçecektir. Büyüme ve gelişme yaşa göre izlenir. Beslenme aylık olarak değerlendirilerek gerekli beslenme önerileri sunulur. Bazı dönemlerde kansızlık ve idrar yolu enfeksiyonlarına yönelik tarama testleri, tüberküloza yönelik testler yapılıyor; İşitsel ve görsel işlevler değerlendirilir. Gerekli görüldüğünde ilgili uzmanlık alanlarına yönlendirilirler. Aile, zamanı geldiğinde ev kazalarından korunma, disiplin, tuvalet kullanımı, okula hazırlık, öğrenme güçlükleri, dikkatsizlik, davranış bozuklukları, cinsel ve sosyal gelişim gibi konularda da destek alıyor.

Aşağıdaki durumlarda derhal doktorunuzu aramalısınız:

Çocuk 6-7 saat boyunca uyanmazsa

Kasık bölgesinde ağrılı şişlikler varsa,

Sigara izmaritinin sıcaklığı 38°C'nin üzerindeyse (aşırı ısınmış olabilir. Önce öğrenin). 15 dakika bekleyin ve ardından derece cinsinden ölçün. Ateş hala 38 C'nin üzerindeyse derhal doktorunuzu arayın)

Eğer vücutta yaygın sarılık varsa,

Bezlerin dışına taşan sıvı dışkılama (günde 3-4 kez) varsa,

Tekrar tekrar kusarsanız...


Anne sütünün sağılması ve saklanması


Bebeğinizi yanında olmadığınızda bile emzirebilirsiniz. Bunun için öncelikle memeyi sağıp, sağılan sütü ihtiyaç halinde bebeğe verebilirsiniz. Göğüslerinizi elle veya göğüs pompasıyla sağabilirsiniz. Pompalar manuel, pille çalışan veya elektrikli olabilir.

Doğru sağım teknikleri

Elle Sağma: Bebeğiniz zamanında doğduysa ve iyi emziriyorsa, fazla sütü almak veya meme ucunu yumuşatmak için elle sağmak en doğrusudur.

Elektrikli göğüs pompası: Bebeğiniz erken doğduysa ve uzun süre emziremiyorsa hastane tipi elektrikli göğüs pompası kiralamak isteyebilirsiniz.

Pille Çalışan Pompa – Ara sıra süt sağıyorsanız pille çalışan bir pompa satın alabilirsiniz.

Hazırlık ve temizlik

Memenizi sağmadan önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

Günde bir kez banyo yapmak veya duş almak göğüslerinizi temiz tutmak için yeterlidir. Her kullanımdan önce pompa ünitelerini sıcak su ve sabunla yıkayın.

Hastaysanız ve ilaç kullanmanız gerekiyorsa doktorunuza danışın.

Sütü elle sağmak


Ellerinizi sabun ve ılık suyla yıkayın.


Göğsünüzün ucunu ılık kaynamış su ve bir pamuk parçasıyla temizleyin.

Başparmağınızı saat 12 pozisyonundaki göğsünüzün üzerine, orta ve işaret parmaklarınızı ise saat 6 pozisyonundaki kahverengi kısmın arkasına göğsünüzün altına yerleştirin. Bu şekilde süt paketleri sağılmış olacaktır.

Meme ucunun ezilmemesi için göğüs duvarına yaslanarak parmaklarınızı ileri ve geri döndürerek sağım işlemini bitirin.

Elinizin "C" şeklini koruyarak parmaklarınızı göğsünüzün üzerinde hareket ettirerek her çeyreği okşayın.

Süt toplama


Sağılmış sütü temiz bir plastik veya cam şişede veya süt saklama torbalarında saklayabilirsiniz. Biberonları tamamen doldurmadan, emzik kullanmadan kapaklarla sıkıca kapatın. Çantalar elastik bir bantla kapatılabilir. Sağdığınız ve paketlediğiniz her sütün üzerine bebeğinizin adını ve tarihini yazmayı unutmayın.

Sütü ısıtın


Soğuk süt, sıcak su altında veya biberon ısıtıcısında ısıtılabilir. Sütü aşırı ısıtmayın. Bu, sütün kesilmesine ve bazı proteinlere zarar vermesine neden olabilir. Sütü eritmek veya ısıtmak için mikrodalga fırınların kullanılması kesinlikle önerilmez.

Dondurulmuş sütü çözün


Buzdolabında yavaşça çözdürün. (100cc. (Sütün çözülmesi birkaç saat sürebilir.) Bir kase ılık suda daha çabuk çözülebilir.

Diğer önerilerimiz

Sütü oda sıcaklığında bir saatten fazla bekletmeyin.

İkinci kullanımdan sonra kalan sütü atmalısınız.

Çözülmüş sütü tekrar dondurmayın.

Buzdolabının kapısına süt koymayın.

Süt buzlu bir termosta taşınmalıdır.

Anne sütü saklama süreleri


Sağılmış sütü buzdolabında (+1 ila +4°C) dondurmadan 72 saat, donmuş sütü çözdürdükten sonra ise 24 saat saklayabilirsiniz.

Süt, tek kapılı buzdolabının derin dondurucusunda (-7 ile -2°C arasında) 3 haftaya kadar, çift kapılı buzdolabının derin dondurucusunda ise 3 aya kadar saklanabilmektedir.

Sütü dondurucuda (-18°C'nin altında) 6 aya kadar saklayabilirsiniz.