Her dört bebekten birinde ağlama nöbeti olarak bilinen kolik görüldüğünü belirten Prof. Dr. Cumhur Aydemir, ailelere kucağa alma, kundaklama, yan yatırma, ‘beyaz gürültü’ denilen seslerin dinletilmesi, arabayla gezdirme gibi birtakım metotlarla sakinleştirme tavsiye etti.
Bebeklerde uzun süreli ve yoğun görülen ağlama veya huzursuzluk durumunun ‘kolik’ olarak tanımlandığını söyleyen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ndan Prof. Dr. Cumhur Aydemir, 4 bebekten birinde kolik gördüklerini aktardı. Aydemir, her ağlayan bebeğin kolik olduğu anlamına gelmediğini vurgulayarak, haftanın üç gününden daha sık, günde üç saatten daha uzun ve bebeğin, annenin emzirmesiyle kucağına almasıyla durdurulamayan ağlamalara kolik tanımı yaptıklarını bildirdi.
Cumhur Aydemir, “Kolik dediğimiz hastalarda altta yatan başka bir sebebin olmaması çok önemli. Bazı ciddi hastalıklar, enfeksiyonlar ile bazı alerjik hastalıklar, ciddi bağırsak problemleri, kulak enfeksiyonu gibi durumlar veya bazen bir travma bile bebeklerde ağlama nöbetlerine de yol açabiliyor. Evvela bunların olmadığını ortaya koymamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Aydemir, ailelere bebeği kucağa alma, kundaklama, yan yatırma, ‘beyaz gürültü’ olarak adlandırılan seslerin dinletilmesi, arabayla ya da bebek arabasıyla gezdirme gibi birtakım metotlarla sakinleştirme önerdiklerini belirtti. Birtakım bitkisel yöntemlerin de olduğunu ancak bunlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Aydemir, uygunsuz kullanımının ciddi problemlere yol açabildiğini de söyledi.(Karar)