Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor: İklim krizinde kırmızı alarm verildi Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor: İklim krizinde kırmızı alarm verildi

Bilim insanları insan varlığının ve etkisinin yaban hayatına etkisini gözler önüne serdi. Yapılan analiz, insan sonucunda hayvanların birbirine daha yakın şekilde hareket ettiği ve böylece aralarındaki etkileşimin şeklinin değiştiğini gösterdi.

Araştırmada incelenen fotokapan görselleri de yaban hayatındaki sıradışı karşılaşmaları gözler önüne serdi.
 

Fotokapan

Kameralar çakal, geyik, susamuru, geyik, opossum ve tilki gibi hayvanları görüntüledi (WI DNR Snapshot Wisconsin)


Bir yırtıcıyla karşılaşmadan yemek bulmak isteyen hayvanlar için zaman çok önem arz ediyor. Bir rakunun vaşakla ya da bir geyiğin çakalla karşılaşıp karşılaşmaması saniyelere bağlı. Uzmanlar ekosistemlerin sağlığının da bu karşılaşmalara göre değiştiğini söylüyor.

Araştırma ekibinden Neil Gilbert "Bir hayvan, yırtıcılardan kaçınmak, yiyecek bulmak ve başarılı bir şekilde üremek için doğru zamanda doğru yerde olmalı" dedi.

DAHA FAZLA OKU

İnsanların yaban hayatını nasıl şekillendirdiğini inceleyen araştırmacılar, yurttaş bilimci projesi Snapshot Wisconsin kapsamında çekilen yaklaşık 800 bin fotoğrafı inceledi. Wisconsin Doğal Kaynaklar Departmanı'nın yürüttüğü proje kapsamında ABD eyaletine 2 bini aşkın fotokapan yerleştirilmişti.

Araştırma ekibi gözlemlenen 18 hayvan türünü birbiriyle 74 farklı çift halinde gruplandırdı. Çiftler, kokarca ve vaşak gibi birbirine zarar verme ihtimali az ya da geyik ve çakal gibi husumet derecesi yüksek olmak üzere bir karşılaşmanın saldırıya dönme ihtimallerine göre sıralandı. Bunun ardından çiftlerin, bir fotokapana yakalandıkları zaman aralarındaki süre ölçüldü.

Tespitler arasındaki zaman aralıklarının genellikle farklı olduğu görüldü. Çiftler bazen aynı karede yakalanırken, zaman zaman aralarından günler ve hatta haftalar geçtiği belirlendi.
 

Fotokapan

Rakunlarla bir geyiğin su birikintisini paylaşması, bir kokarcanın iki geyiğe gözdağı vermesi, susamurunun rakunlarla su içmeye çalışması ve bir geyikle kedinin karşılaşması da yakalandı (WI DNR Snapshot Wisconsin)


Ancak insan etkisinin az olduğu bölgelerde tespitler arasında ortalama yaklaşık 6 gün olduğu tespit edildi. İnsanların en çok değiştirdiği bölgelerde bu zaman aralığı ortalama 4 güne düştü.

Araştırmada imzası olan isimlerden ekolojist Benjamin Zuckerberg şöyle konuştu:

İnsanın verdiği rahatsızlığın vahşi yaşamı nasıl etkilediği ekolojideki önemli sorulardan biri. İnsanların, hayvanların etkileşimlerini değiştirebileceğini açıkça gördük.
 

Fotokapan

Doru vaşakla rakun, Kanada geyiğiyle geyik, geyikle rakun ve hindiyle Kanada turnası türlerinin yollarının kesiştiği görüldü (WI DNR Snapshot Wisconsin)


Wisconsin-Madison Üniversitesi Orman ve Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümü'nden akademisyen Neil Gilbert ise insan etkisini evde verilen bir partiye benzetti:

Bir partiye ne kadar çok insan toplarsanız o kadar az hareket alanınız olur ve birisinin ayağınıza basma olasılığı o kadar artar.



Independent Türkçe, The New York Times, Wisconsin-Madison Üniversitesi

Editör: Haber Merkezi