Pasifik Okyanusu'nda, Kaliforniya'daki Schmidt Okyanus Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir keşif sırasında, Yunanistan'daki Olimpos Dağı'ndan daha büyük bir su altı dağı keşfedildi. Bu su altı dağı, 3.109 metre yüksekliğe sahip ve farklı deniz canlılarına önemli bir yaşam alanı sağlıyor. Schmidt Okyanus Enstitüsü araştırmacıları, bu keşif sırasında deniz tabanını haritalamak için gemilerindeki sonar sistemini kullanarak dağın yüksekliğini ve deniz tabanı topografisini belirledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor: İklim krizinde kırmızı alarm verildi Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor: İklim krizinde kırmızı alarm verildi

Keşif, Nazca Sırtı olarak bilinen uluslararası sularda gerçekleşti ve bu bölgede deniz biyoçeşitliliğinin son derece yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu bölge, ilk kez filme alınan ve Güney Pasifik'te kaydedilen hayaletimsi ahtapot, uçan spagetti canavarı olarak bilinen iki nadir Bathyphysa sifonoforu ve varlığı daha önce sadece birkaç örnekle bilinen canlı bir Promachoteuthis kalamarı gibi nadir deniz canlılarına ev sahipliği yapıyor.

Bu keşif, 2024 yılı boyunca deniz bilimcilerinin 25 farklı su altı dağı keşfedip haritaladığı bir dizi araştırmanın parçası olarak gerçekleşti. Ocak ve Şubat aylarındaki keşif gezilerinde daha önce bilinmeyen 150 deniz canlısı türü keşfedilmişti, ve bu son gezi sırasında da 20 olası yeni tür bulundu. Araştırmacılar, on yıl içinde yüz bin yeni tür tespit etmeyi hedefliyor ve bu sayede bilim insanlarının derin okyanus ekosistemlerini daha iyi anlamaları ve korumaları amaçlanıyor.

Kaynak: KARAR