İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kararının seçmen tercihlerine nasıl yansıyacağını, sandıktan çıkacak sonucu nasıl etkileyeceği tartışma konusu oldu. Kamuoyu araştırma şirketleri, siyasette yaşanan “ayrılık” depremini değerlendirdi.
‘ERDOĞAN ZORA GİRER’
BUPAR Araştırma Şirketi Başkanı Erdal Akaltun, “Ortak adayda uzlaşamamının bir ihanet olmadığını, fikri bir ayrılık olduğunu her parti deklare ederse Cumhur İttifakı karşısındaki her birey oy verebileceği bir aday bulabilir” dedi. Akaltun, “Çok aday olması var olan iktidardan mutsuz olan her bireyin kendince doğru bulduğu kişiye oy vermesini sağlayacaktır. İlk turda Erdoğan’ın yüzde 40’ı geçmesi zordur” dedi.
(Erdal Akaltun)
‘FIRSATA ÇEVİREBİLİRLER’
Akaltun, sandıkta oluşabilecek senaryoyu şöyle analiz etti:
“Muhalefet bileşenlerinin birbirlerini eleştirmek yerine seçmeni nasıl iyi bir dünya kuracağına ikna etmesi gerekiyor. İlk seçimde her aday, ‘Eğer seçimi ben kazanırsam daha iyi bir dünya kuracağım. Fakat kazanamazsam Kemal Bey veya bir başkası gerçekleştirecek’ derse seçmenler ikinci turda gönül rahatlığıyla ikinci çıkan adaya oy verecektir. Tersi olursa, muhalefet muhalefete eleştiri getirirse ikinci tura kendi adayı kalmayan sandığa gitmez. Bu durumda Erdoğan seçimi rahat bir şekilde kazanabilir. Aslında bugünkü kriz muhalefete daha büyük bir başarı fırsatı veriyor. Neden oldu sorusunu tartışmak yerine ne yapmamız gerek sorusunu tartışırlarsa ülkeyi daha güzel günler bekleyecektir.”
TERCİHLER DEĞİŞİR Mİ?
Akaltun, İYİ Parti’den istifa eden seçmenin yönelimine ilişkin ise “Birçok parti arasında geçişkenlik olabilir. Ege’de kıyılarda yaşayan ve İYİ Parti’ye kırgınlığı olan vatandaşlar CHP’ye geçebilirler. CHP’nin oyu bir miktar artacaktır. İYİ Parti’nin masadan ayrılması orta Anadolu bölgesinde hızla yükselmesine neden olacaktır. Bu kriz hem İYİ Parti’nin hem de CHP’nin oyunu artırır. Süreç doğru yönetilirse bu krizin en büyük kaybedeni AKP ve MHP olacaktır” diye konuştu.
(Faruk Acar)
‘AYAĞINA SIKMIŞ OLDU’
Andy-Ar Araştırma Şirketi Başkanı Faruk Acar, “Oyun değişti, fakat yeni kurulan kartların nasıl dağılacağıyla ilgili henüz netlik kazanmış bir durum yok” dedi.
Acar, şunları söyledi: “Akşener masadan altı ay önce kalkmış olsaydı bunda bir sıkıntı yoktu. Herkes kendi yolunu beyan ederdi. Millet İttifaki nezdinde ilk kez seçimi kazanmaya yakın durulan bir noktadayken bu masadan ayrılan, doğrudan kendi ayağına sıkmış bir pozisyonda olur. Bunu kim yaparsa vebalı muamelesi görür ve seçmen buna tepki gösterir.”
14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçime az bir süre kaldığını belirten Acar, “Önümüzdeki iki ay Akşener’in stratejisini anlatabilmesi için yeterli değil. Bunun İYİ Parti’de negatif etkisinin olacağını bugünden görmek mümkün. İYİ Parti’in oyu yüzde 13-14 idi. Şimdi onun yerine HDP seçmeni geldi, onun da oyu yüzde 13-14. O nedenle bir durum değişikliği yok. Önemli olan seçim ikinci tura kalırsa İYİ Parti seçmeninin Kılıçdaroğlu’na oy verip vermeyeceği” ifadelerini kullandı. Acar, İYİ Parti seçmenine ilişkin ise şu yorumu yaptı: “Kendini seküler bir yerde konumlandıran İYİ Parti seçmenleri, ‘Seçime iki ay kala bu olmaz’ diye bakarak karara kızgın olacaklardır.”
(Kemal Özkiraz)
‘AKP’NİN ÖMRÜNÜ UZATAN BİR DURUM’
Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, “Meral Akşener’in aday etmek istediği iki belediye başkanından da ret yanıtını alınca adaysız kalındı ve Meral Hanım’ın adaylığından başka da biri yokmuş gibi görünüyor. Yaptığı her hamle boşa çıkan parti ve lider konumuna düştüler. Seçmende güvensizlik yarattılar. Büyük ihtimalle barajı geçmekte çok zorlanacaklar” dedi.
‘MHP İLE BİRLEŞİR’
Özkiraz, milletvekili listesi bazındaki ittifakı da etkileyeceğini belirterek bunun AKP’nin dağılma sürecini geciktireceğine işaret ederek şunları kaydetti:
“Meclis aritmetiği çok önemli. Bizim similasyonlarımızda İYİ Parti ve 6’lı masanın diğer bileşenleriyle birlikte liste bazında ittifak yapılsaydı 33 milletvekili fazla çıkarılabiliyordu. Şimdi 33 vekilden en azından 15-20 tanesi riske girdi demektir. Bu da AKP ve MHP’nin işine yarar. Birinci turda olmazsa ikinci turda cumhurbaşkanlığı mutlaka kazanılacaktır ancak Meclis aritmetiğinden dolayı seçilen cumhurbaşkanı hem rahat çalışamaz hem de iktidarı kaybettiğinde AKP’nin dağılma süreci gecikir. Seçilecek cumhurbaşkanının ittifakı çoğunluğu sağlayamaz ise AKP dağılmaz. Burada Erdoğan’ın değil, AKP’nin ömrünü uzatan bir durum var. Seçimden sonra büyük ihtimalle Meral Hanım istifa eder, İYİ Parti de MHP çatısında birleşir.”
(Bekir Ağırdır)
‘İYİ PARTİ İNTİHAR ETTİ’
Araştırmacı Bekir Ağırdır ise bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Akşener’in açıklamalarına ilişkin şunları söyledi: “Gerçekten sadece ayrılmayı değil, ayrılırken kullanılan dili çok çok yadırgadığımı, hiç beklemediğim bir şey olduğunu da söylemeliyim. İYİ Parti intihar etti.”
Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr