EKONOMİ

TÜROFED Başkan Yardımcısı: Yunanistan, Türkiye'den daha ucuz

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Yunanistan'daki turizm fiyatlarının Türkiye'ye göre daha ucuz olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşler, “Yunanistan, Türkiye'den daha ucuz. Ama bu bizim sebep olduğumuz bir konu değil. Turizmdeki şu andaki fiyatlarda maalesef biz sebep değiliz, sonucuz” ifadelerini kullandı.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, tatilcilerin Türkiye'deki tatil beldeleri yerine Yunan adalarını tercih etmesi konusunu değerlendirdi. İşler, Türkiye'deki yüksek enflasyonun turizm sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı.

FİYAT FARKI VE ENFLASYONUN ETKİSİ

İşler, "Yunanistan, Türkiye'den daha ucuz. Ama bu bizim sebep olduğumuz bir konu değil. Turizmdeki fiyatların artmasının nedeni biz değiliz, sonuçlarıyız. Bugünkü enflasyonun sebebi turizmci gibi gösteriliyor, oysa biz bu konuda sadece sonuçlardan biriyiz" dedi.

TURİZMCİLER HAKSIZ YERE ELEŞTİRİLİYOR

İşler, Türkiye'deki yüksek enflasyon nedeniyle tatilcilerin Yunan adalarını tercih etmesinin sebeplerini şöyle açıkladı: "Yunanistan'da vergi yükleri, Türkiye'ye kıyasla daha düşük. Yunan adalarında ÖTV yok ve birçok işletme aile işletmesi olarak faaliyet gösteriyor, bu da maliyetleri düşürüyor. Ayrıca Yunanistan hükümeti, adalarda yaşayan insanları desteklemek için vergisel avantajlar sağlıyor."

VERGİLER VE MALİYETLER

İşler, Türkiye'deki turizm sektörünün ağır vergi yükü altında olduğunu belirterek, "Türkiye'de turizm sektörü, kurumlar vergisi, KDV, muhtasar, SGK, konaklama vergisi ve TGA gibi birçok vergi ödüyor. Yunanistan'da bu kadar çok vergi veriliyor mu? Yunanistan'daki enflasyon oranı ve maliyet artışları Türkiye ile eşit mi? Şartlar eşit değil, ama günah keçisi olarak turizmciler gösteriliyor. Biz kesinlikle buna karşı çıkıyoruz, bu bir algı yönetimidir. Turizmci bu konuda bir sebep değil, sonuçtur" dedi.