Son dakika! Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi Son dakika! Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi

Almanya hükümeti, 2024 yılının Ekim ayının ortasına kadar Türkiye'ye 103 milyon euro değerinde silah ve teçhizat ihracatı için 69 onay verdi. Bu ihracatlar arasında muharebe silahları da bulunmakta ve bunların toplam değeri 840 bin euro olarak belirtilmektedir. Bu durum, Türkiye'ye yapılan silah ihracatının 2011 yılından bu yana ilk kez 100 milyon euroyu aştığını göstermektedir.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Türkiye'ye verilen silah ihracat onayları hakkında Federal Meclis Ekonomi Komisyonu'na bilgi verdi. Bu yazıda, Federal Güvenlik Konseyi'nin, Thyssenkrupp Marine Systems ve Atlas Elektronik tarafından üretilen 156 milyon euro değerindeki 28 adet Seahake tipi torpidonun yedek parçalarının ihracatına onay verdiği kaydedildi. Ayrıca, MBDA üretimi 101 güdümlü füzenin ihracatına da onay verildi, ancak bu füzelerin değerine dair bilgi verilmedi.

Almanya'da silah ihracat izinleri, hükümet bünyesindeki Federal Güvenlik Konseyi tarafından onaylanıyor. Bu konseyin toplantıları kamuoyuna kapalı gerçekleştiriliyor. Almanya'nın Türkiye'ye yönelik silah satışlarını artırdığı, özellikle denizaltı ve firkateyn modernizasyonu için gerekli askeri malzemelerin ihracatına yeşil ışık yakıldığı ifade ediliyor.

Ayrıca, Türkiye'nin 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almak istediği ve bu konunun Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki son görüşmede gündeme geldiği belirtildi. İki lider, savunma sanayi iş birliğini geliştirme konusunda olumlu açıklamalarda bulundu.

Alman hükümeti, 2016'daki darbe girişimi sonrası Türkiye'ye yönelik silah ihracatını önemli ölçüde kısıtlamıştı. 2021'de sadece 11,1 milyon euro, 2022'de 4,5 milyon euro ve 2023'te ise 1,2 milyon euro değerinde ihracat onayı verilmişti. 2023 yılına ait toplam ihracat rakamları ise henüz açıklanmamış durumda.

Kaynak: KARAR