EKONOMİ

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'ndan Açıklama: Ekmeğe zam gelebilir

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Balcı, bu ay içinde ekmek fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmayacağını ifade etti. Ancak, önümüzdeki aylarda fiyat artışı olasılığını da göz ardı etmediğini vurguladı. Un fiyatlarındaki artışın ekmek fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirten Balcı, bu durumun fırıncılar için maliyet artışları anlamına geldiğini dile getirdi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Balcı, bu ay içinde ekmek fiyatlarında bir değişiklik olmayacağını müjdeledi, ancak önümüzdeki aylarda fiyatların yükselme ihtimaline dikkat çekti. Un fiyatlarındaki artışın ekmek maliyetlerini yükselttiğini belirten Balcı, bu durumun fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Balcı, un fiyatlarındaki artışların ekmek fiyatlarında yükselmeyi kaçınılmaz kıldığını vurgularken, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yürütülen çalışmaların olduğunu açıkladı. Bu yıl hasadın her zamankinden fazla olduğunu, ekmeklik buğdayda 14,5 milyon ton, ekmeklik unda ise 12 milyon ton hasat gerçekleştirildiğini bildirdi. Ancak, hasadın kalitesinin bu yıl düşük olduğunu, bazı bölgelerdeki ürünlerin kaliteli olması nedeniyle o bölgelerdeki fiyatların yükseldiğini dile getirdi.

Balcı, artışların devam etmesi durumunda ekmek fiyatının makul olmaktan çıkacağını belirterek, "Bugün ekmeğin kilogram fiyatı 50 liraya satılıyorsa bu fiyatı 65 lirada muhafaza etmek mümkün olmaz" dedi. Ayrıca, esnafın gerekli özveriyi gösterdiğini ve bu ay için kilogramı 50 liradan satılan ekmekte bir fiyat değişikliği olmayacağını vurguladı.

Son olarak, Balcı, olumsuz durumların devam etmesi halinde ekmeğe yansımanın normal olmaktan çıkacağını ve ilgili kurumların üzerine düşen görevi yapması gerektiğini belirtti. Ekmeğin fiyat artışının asgari ücretle birlikte yüzde 25 bandını geçmemesi gerektiğine dikkat çekti ve bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.