Kazakistan'ın Abai bölgesinde bulunan Toktamys köyü yakınlarında yapılan kazı çalışmaları sırasında, Tun Çağı'na ait olduğu tespit edilen; altında ayrıntılı tüneller ve labirentler bulunan mezarlar olarak kullanılan basamaklı yapılar keşfedildi. Bu yapılar, genellikle şekil olarak geometrik bir piramide benziyor.

MEZAR OLARAK KULLANILMIŞ

İlk olarak Mısır'da Firavun Djoser için mimar Imhotep tarafından MÖ 2667 ile MÖ 48 arasında yapılan basamaklı piramitlerin aksine, Kazakistan'daki piramitler Hun ve Saka halklarına ait eski mezarlar olarak kullanılmış. 2014 yılından bu yana Toktamys köyü yakınlarındaki Kyrykungir kompleksi anıtında yapılan kazılarda, bu piramitlerin yanı sıra kil kaplar, yiyecekler ve küçük bronz toplar da bulundu.

BÜYÜK BİR HASSASİYET İLE YAPILMIŞ

Abai bölgesinde bulunan Toktamys köyü yakınlarında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedilen 4 bin yıllık basamaklı piramidin, büyük bir hassasiyetle inşa edildiği belirtiliyor. ENU arkeoloji ve etnoloji bölümü başkanı ve tarihçi Ulan Umitkaliyev, piramidin altıgen formlu olduğunu ve ortasında birkaç daire bulunduğunu açıkladı.

'TUNÇ ÇAĞININ KÜLTÜR MERKEZİ'

Piramidin dış duvarlarında, atlara vurgu yapan deve gibi çeşitli hayvanların tasvirleri bulunuyor. Bu durum, yapının çevresindeki at kemiklerinin keşfiyle birlikte, kompleksin göçebe Avrasya kültürlerine özgü bir at kültüne adanmış olduğunu düşündürüyor. Arkeologlar ayrıca seramik, altın küpeler ve diğer takı türlerini de buldular. Umitkaliyev'e göre bulgular, Tunç Çağı'nda buranın kültür merkezi olduğunu gösteriyor.

Haluk Bilginer, Venedik  Film Festivali'ne katılmadı Haluk Bilginer, Venedik Film Festivali'ne katılmadı

(karar)

Editör: Haber Merkezi