EKONOMİ

TEPAV: Yıllık gıda enflasyonu yüzde 49,13

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından açıklanan Gıda Fiyat Endeksi'nin Eylül ayı verilerine göre, gıda enflasyonu bir önceki aya kıyasla yüzde 0,48 oranında artış gösterdi. Eylül ayındaki bu artışla birlikte, yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 49,13 olarak kaydedildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yayımlanan Eylül 2024 Gıda Fiyat Endeksi verilerine göre, aylık gıda enflasyonu yüzde 0,48 oranında artış gösterdi. Bu artışla birlikte, yıllık gıda enflasyonu yüzde 49,13 seviyesine yükseldi. Rapora göre, eylül ayında en fazla fiyat artışı çarliston biber, sivri biber ve dolmalık biberde görülürken; dereotu, roka ve nane gibi bazı taze meyve ve sebzelerde ise fiyat düşüşleri yaşandı.

Taze meyve ve sebze kategorisi dışındaki ürünler arasında en fazla fiyat artışı fındık içi, yumurta ve ayçiçek yağında gözlemlenirken, kağıt şeker, balık ve reçel gibi ürünlerde fiyat düşüşleri tespit edildi.

TEPAV verileri, diğer kurumların açıkladığı gıda enflasyonu ile de karşılaştırıldı. Türk-İş'in mutfak enflasyonu yüzde 2,90, İTO Ücretliler Geçinme Endeksi (ÜGE) ise yüzde 2,63 olarak hesaplandı. TÜİK, CEFIS ve ENAG verileri ise henüz yayımlanmadı.

Yıllık bazda değerlendirildiğinde, TEPAV Gıda Fiyat Endeksi'ne göre gıda enflasyonu yüzde 49,13 olurken, Türk-İş mutfak enflasyonu yüzde 48,72, İTO-ÜGE ise yüzde 56,23 olarak belirlendi. Yılbaşından itibaren birikimli gıda enflasyonu ise TEPAV'a göre yüzde 29,47, İTO-ÜGE'ye göre yüzde 36,23, Türk-İş mutfak enflasyonuna göre yüzde 37,41 olarak ölçüldü.