EKONOMİ

Şubatta Türkiye'deki İkinci El Çevrim İçi Oto Pazarında Satışlar Yüzde 35 Arttı: Elektrikli Araç Talebi İki Katına Çıktı

Türkiye'de ikinci el çevrim içi oto pazarında şubat ayında kayda değer bir artış yaşandı. AA muhabirinin Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporundan derlediği verilere göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla satışlar yüzde 35 oranında yükseldi.

Türkiye'de ikinci el çevrim içi oto pazarında şubat ayında kayda değer bir artış yaşandı. AA muhabirinin Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporundan derlediği verilere göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla satışlar yüzde 35 oranında yükseldi. Şubat ayında çevrim içi mecralarda toplam 363 bin 1 kurumsal ilan yayınlanırken, bunlardan 170 bin 457 adedi satıldı.

İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satışı yapılan ilk 35 markanın 249 modeline ait 364 bin 881 ilanın incelenmesi sonucunda, perakende fiyatların bir önceki aya göre yüzde 0,23, yılbaşından itibaren ise yüzde 0,17 arttığı belirlendi. Toptan satış fiyatlarında ise artış şubat ayında yüzde 2,46, yılbaşından itibaren de yüzde 4,52 seviyesinde gerçekleşti.

Geçen ay ikinci el çevrim içi pazarda en çok tercih edilen motor tipi dizel araçlar oldu. Dizel araçların satış sayısı 100 bin 265'e ulaşırken, benzinli araçlar 62 bin 931, otogazlı araçlar ise 4 bin 517 adet satıldı. Ayrıca, şubat ayında 1196 ikinci el elektrikli otomobil satıldı ki bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre dikkate değer bir artışı temsil ediyor.

Satış verilerine göre, ortalama satış hızı 45 gün olarak belirlendi. Şubat ayında satılan araçlar arasında Renault markasına ait araçlar ortalama 37 günde alıcı bulurken, BMW markasının araçları ise ortalama 63 günde satıldı.

Indicata'nın verilerine göre, günlük 450 binden fazla ikinci el araç datası analiz ediliyor. Bu analizler, Türkiye'deki ikinci el çevrim içi araç pazarını tarayarak elde ediliyor ve 40 binden fazla kurum ve kuruluşun ilan verilerine dayanıyor. Özellikle elektrikli araçların talebindeki artış dikkat çekerken, bu trendin devam edip etmeyeceği merak konusu.