EKONOMİ

Son dakika! Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi

Türk ekonomist Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü. Üç ekonomistin, kurumların refah üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmaları, ödülün kazanılmasında etkili oldu. Daron Acemoğlu, bu ödül ile birlikte Türkiye'den Nobel alan üçüncü bilim insanı oldu.

Dünya çapında büyük yankı uyandıran Nobel Ekonomi Ödülü, bu yıl Türk ekonomist Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi. Üçlü, kurumların ekonomik büyüme ve refah üzerindeki etkilerini inceleyen çığır açıcı çalışmalarıyla ödüle layık görüldü. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kurumların kalitesinin ekonomik kalkınma üzerindeki kritik rolünü vurgulayan çalışmalarıyla dikkat çeken Acemoğlu, bu ödülle birlikte Türkiye'den Nobel alan üçüncü bilim insanı oldu.

Daron Acemoğlu Kimdir?

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bünyesinde akademik kariyerine devam ediyor ve 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını aldı. Çalışma alanları arasında siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ile beşeri sermaye ve eğitim yer alıyor.

Acemoğlu'nun çalışmaları, ekonomik politikalara ve kalkınma stratejilerine ışık tutarak, dünya genelindeki birçok ülkenin ekonomik yapısının anlaşılmasına önemli katkılarda bulunmuştur.