EKONOMİ

Şenol Babuşcu'dan Dikkat Çeken Tahmin: ''2024 ve 2025'te Hiç Zam Yapılmayabilir."

Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararları işvereni de yurttaşı da etkiledi. Yükselen politika faizi yurttaşın mevduat hesaplarında ve kredilerindeki faiz oranını arttırırken, işverenler bankalara ödenen POS cihazı komisyonlarından muzdarip. Konuya dair bit tv programına katılan İktisatçı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, değerlendirmelerini dile getirdi.

Politika faizi yükseldikçe bankaların uyguladığı kredi fazileri ve mevduat faizleri de yükseldiğini belirten Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı İktisatçı Prof. Dr. Şenol Babuşcu,  "Gerek mevduat gerekse kredi fazilerindeki artış tüketiciyi yani insanları rahatsız ediyor. Sadece bireyleri değil işletmelerin de maliyetlerini etkileniyor.

İşletmeleri ilgilendiren diğer bir konu da POS cihazlarından kesilen komisyonlar. Kredi kartı ile işlem yapıldığında bunu bir ay sonra ödeme döneminde ödüyoruz fakat bankalar işletmelere aynı gün içerisinde ödüyor. Bu zaman dilimindeki faizi banka üstlenmez ve bunu POS kullanan işletmelere yansıtır. Bugüne kadar da hep yansıtıyordu fakat politika faizi düşük olduğu için bu kadar hissedilmiyordu" diyerek dile getirdi.

PETROL OFİSLERİ KAPANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA!

POS cihazlardaki komisyonlar yanı sıra faizlerinde artması petrol işletlemelerinin isyanına sebep oldu.

Sosyal medya da açıklama bulunan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, akaryakıt alımlarında ödenen banka komisyonlarının bayiye kalan brüt kar marjının %4,3 olduğunu, bu miktarın %3'ünün bankaya komisyon olarak ödendiğini söyledi. Akaryakıt fiyatlarının yeniden düzenlenmeye gidilmesi gerektiğini talep eden sendika, açıklamalarında "Ya Kar marjlarımız artırılacak ya Bankalar POS oranlarını düzeltecek ya da İstasyonumuz kapanacak" dedi.

AKARYAKITA YENİ ZAM YOLDA MI?

Konuyla ilgili değerlendirmesini aktaran Babuşcu, şunları söyledi:

"Burada suçlu arıyorsak bankalar suçlu değil. Bankalar sistemin getirdiğini yapıyor. Eğer bankalara 'Komisyon uygulama' derseniz, 'Pos kullandırmıyoruz' diyecekler. Sistemin işleyebilmesi için akaryakıt fiyatlarının düzelmesi, kar marjlarının arttırılması gerekiyor. Yine bedeli vatandaş öder."

Enflasyonun düşüşe geçeceği tarih hakkında tahminlerini aktaran Babuşcu, "Bilin ki TÜİK'in açıkladığının minimun iki katı gerçek enflasyondur. TÜİK verilerine göre yıl sonu açıklanan enflasyon %75'in üzerinde olacak. Seçimi düşünerek atılan yavaş adımlarla enflasyon düşmeyecek. Enflasyon haziran 2024'ten sonra düşüşe geçecek" diye ifade etti.

SENEYE ÜCRETLERE ZAM YAPILMAYABİLİR!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Sabır" sözlerini hatırlatan Babuşcu, konuşmasına şu ifadeleri de ekledi:

"Mart ayında yerel seçimler sonuçlanacak. Ardından nisan ayında acil ve sert tedbirler almaya başlayacaklar. Bu tedbirlerin etkilerinin görülmesi de üç ay sürer. Dolayısıyla haziran-temmuz gibi enflasyon düşüşe geçecektir. Yurttaş üç ay daha sabredecek. Üç ay sonra ocak ayında asgari ücrete, emekliye, memura çok yüklü bir zam yapılacak. En az %50 zam yapılır diye tahmin ediyorum. Bu yurttaşı iki ay rahat ettirir. Temmuz 2024 ve ocak 2025'te çok az zam yapılır hatta hiç yapılmayabilir." diyerek konuşmasını sonlandırdı. (cumhuriyet)