Rami'de düzenlenen "100 Yılın 100 Edebi Eseri" sergisi, kitapseverleri ağırlıyor. Sergide, her esere ve yazarına dair detaylı bilgiler sunuluyor. Projenin ve serginin küratörü olan yazar Samed Karagöz, projenin 5 kitap ve sergiden oluştuğunu açıkladı. Karagöz, "100 Yılın 100 Edebi Eseri", "100 Yılın 100 Sinema Eseri" ve "100 Yılın 100 Sanat Eseri" kitaplarının zaten yayımlandığını ve "100 Yılın 100 Mimari Eseri" ile "100 Yılın 100 Musiki Eseri" kitaplarının da yılbaşında okuyucularla buluşmayı hedeflediğini belirtti.
Karagöz, proje fikrinin uzun yıllar öncesine dayandığını dile getirerek, "Cumhuriyetin 75. yılı kutlamalarında, 1998 yılında birtakım haberler vardı, listeler hazırlanıyordu. Her liste tartışmalıdır ve bu benim hazırladığım liste de elbette tartışmaları beraberinde getirecektir. Ancak, 1998'de hazırlanan listelerin aşırı ideolojik bir bakış açısı taşıdığını gördüm" dedi.
"KALICI OLMASINI ARZU ETTİĞİM BİR ÇALIŞMA"
O zamandan beri bu konu üzerinde düşündüğünü, araştırmalar yaptığını ve çalışmalara 4-5 yıl önce başladığını ifade eden Samed Karagöz, "Amacım sadece sıradan bir liste oluşturmak değildi, daha kalıcı bir çalışma olmasını istedim ve umarım öyle oldu." dedi. Karagöz aynı zamanda AA'ya yayın ve içerik danışmanlığı hizmeti verdiğini ve projeyi gündeme getirdiğinde yönetimin projeyi kabul ettiğini ve hazırlıklara başlandığını paylaştı.
Yaklaşık 1 yıl süren yoğun çalışmanın ardından kitapların yayına hazır hale getirildiğini aktaran Karagöz, kitaplar ve içerikler hakkında bilgi verdi. "100 Yılın 100 Sanat Eseri" adlı kitapta sadece sanatçılara ait bilgilerin ve eserlerin detaylarının yer aldığını, "100 Yılın 100 Sinema Eseri" kitabında ise filmlerin afişleri, ödülleri, yönetmen bilgileri, sinopsisler ve filmlerle ilgili anekdotların bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, "100 Yılın 100 Edebi Eseri" çalışmasının içeriğinin de Rami Kütüphanesi'nde açılan sergiye aktarıldığını sözlerine ekledi.
Yazar Karagöz, Kültür ve Turizm Bakanlığının da desteklediği Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen sergiyi, 100 edebi eserin kitabındaki tasarımı yansıtmaya çalıştıklarını belirtti. Sayfa düzenlemelerini sergiye özgü bir şekilde uyarlayarak, kitaptaki bazı örnek sayfaları serginin duvarlarına yerleştirdiklerini ifade etti.
"TEMEL MOTİVASYONUMUZ EN GENİŞ PANORAMAYI SUNMAK"
Eserlerin içeriğine de değinen Samed Karagöz, projelerinin temel motivasyonunun her beş kitap için en iyi 100 eseri seçmek olmadığını, bunun oldukça iddialı bir hedef olacağını söyledi. Onun yerine, kitapların temel amacının, en geniş bir panoramayı sunmak olduğunu belirtti. Bu nedenle farklı edebi akımlardan, ideolojilerden ve dünya görüşlerinden eserlere ve yazarlara yer verdiklerini vurguladı. Karagöz, ideolojik taassuplardan kaçınarak daha kapsamlı bir çalışma oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.
Karagöz ayrıca, farklı yayınevleri ve kurumların 100. yıl için özel listeler ve kitaplar hazırladığına dikkat çekerek, kendi seçkilerinin geniş bir perspektife dayandığını ve her kesimden insanları içerdiğini belirtti. Bu kapsamda, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Necip Fazıl Kısakürek gibi önemli isimlerin yanı sıra Bülent Ecevit gibi isimlere yer verildiğini açıkladı.
Kitapta sadece şairler değil, aynı zamanda farklı kesimlerden romancıların da bulunduğuna dikkat çeken Karagöz, Türk edebiyatının ve sanatının çeşitli yönlerini yansıtmayı amaçladıklarını söyledi. Projenin amacının, geniş kitlelere rehberlik etmek, yüzyıl boyunca biriken kültürel mirası sunmak ve özellikle gençlere yol göstermek olduğunu vurguladı.
Serginin 25 Kasım'a kadar ziyarete açık olduğunu da belirtti. (haber global)