EKONOMİ

Nebati'nin enflasyon açıklamasına tepki: Dalga mı geçiyorsunuz?

Ekonomistler, TÜİK'in enflasyonun yüzde 57'ye düştüğü yönündeki verisinin gerçekleri yansıtmadığını, fiyat artışlarının sürdüğünü, kuru sabitlemenin de işe yaramadığının ortaya çıktığını belirtti.

DUVAR - TÜİK, ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini bugün açıkladı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen aylık enflasyon oranı 6,65 oldu. Ancak, baz etkisiyle yıllık enflasyon yüzde 57'ye 'geriledi'. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TÜİK'in açıklamasının ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'enflasyonda en zorlu dönemin geride kaldığını' savundu.

Nebati'nin paylaşımı şöyle:

“Kasım ayında başlayan enflasyondaki düşüş eğilimi ocak ayında da sürmüştür. Buna göre, aralık ayında yüzde 64,27 seviyesinde gerçekleşen yıllık tüketici enflasyonu ocak ayında yüzde 57,68 seviyesine gerilemiştir. Mevcut veriler, enflasyonda en zorlu dönemi ardımızda bıraktığımızı, önümüzdeki ayların çok daha iyi olacağını işaret etmektedir.”

'DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?'

Bakan Netabi’nin bu değerlendirmesine ekonomist Uğur Gürses sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Gürses, TÜİK'in enflasyon verileriyle ilgili açıklamasıyla ilgili "TÜİK'in yüzde 6,65'lik enflasyon hesabıyla, 8 bin 500 TL'lik asgari ücretin satın alma gücü şubat başı itibariyle 7 bin 972 TL'ye gerilemiş oldu...” değerlendirmesini yaptı. Gürses, Bakan Nebati’nin ekonomi yorumuna da "2010-2020 arası 10 yılda ocak ayı TÜFE artış oranı ortalama yüzde 1,39, 2023 ocak ayı ise yüzde 6,65. Dalga mı geçiyorsunuz” cevabını verdi.

'ALIM GÜCÜNÜN ENFLASYON KARŞISINDA EZİLDİĞİ GERÇEĞİ DEĞİŞMİYOR'

Ekonomist ve iktisatçıların TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamıyla ilgili sosyal medya hesaplarından yaptıkları değerlendirmeler ise şöyle:

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara: Bugünkü enflasyon verisi beklentiler bozulduğunda döviz kurunu sabitlemenin de işe yaramadığını net bir şekilde gösterdi. Bu tuhaf politika deneyinin başladığı Eylül 2021'den bu yana ücret grupları içinde en yüksek artan asgari ücreti bile esas alsak alım gücünün enflasyon karşısında ezildiği gerçeği değişmiyor.

'RİNGİN ORTASINA ATILAN HAVLUYU GÖRDÜNÜZ DEĞİL Mİ?'

Ekonomist Alaattin Aktaş: TÜFE'de bir veri karartma daha! Şimdiye kadar tüm maddelerin ağırlığı açıklanırken bunda da daraltmaya gidildi, maddeler toplulaştırıldı. 2022 listesinde 409 kalem bulunuyordu. 2023'te 143 kalem var. Herhalde tüm kalemler listede vardır; ama toplulaştırılmış ki detay görünmüyor. 2023'ün resmi enflasyon hedefi yüzde 25. Erdoğan'a göre ise hesabı kitabı yüzde 20'ye göre yapmak gerekir. Ocaktaki yüzde 6.65'ten sonra yüzde 25'e, yüzde 17.2 kaldı. Yani 11 ay için aylık yüzde 1.45. yüzde 20 için ise yüzde 12.5 kaldı. Yani 11 ay için aylık yüzde 1.08. Ringin ortasına atılan havluyu gördünüz değil mi?

'SADECE BAZ ETKİSİYLE DÜŞÜŞ DE BİR YERE KADAR TABİİ'

İktisatçı Mahfi Eğilmez: Enflasyon, baz etkisiyle düşmekle birlikte beklendiği kadar düşmüyor. Ocak 2022 aylık enflasyonu yüzde 11,1 idi. 2023 ocak aylık enflasyonu yüzde 6,65 oldu. Ocak 2023 itibarıyla 12 aylık enflasyon yüzde 57,68. Sadece baz etkisiyle düşüş de bir yere kadar tabii.

'ORTALAMADA İNİŞ DEĞİL ÇIKIŞ VAR'

Ekonomist Mustafa Sönmez: TÜFE'de Ocak 2023 yıllık artış, yüzde 58 dolayında görünürken, 12 aylık ortalamanın yüzde 72,5 olduğu anlaşılıyor. Kira artışlarında 12 aylık ortalaması dikkate alınır ve gerçek fiyat artışları bu kalemdir. Bu ortalamada iniş değil çıkış var. Güya marketler fiyat sabitliyordu! Dana eti ocak artışı yüzde 20, kuzu etinin artışı yüzde 15, süt ve süt ürünlerinde aylık artışlar 6-7, ekmekte yüzde 7, sebzede yüzde 11, tavukta yüzde 14.

'TÜİK'TE KADRO DEĞİŞTİKÇE, ENFLASYON YÜKSELİYOR'

Ekonomist Atilla Yeşilada: TÜİK’te kadro değiştikçe, enflasyon yükseliyor. Ocak TÜFE yüzde 6,65.... Uçtu bile daha cebe girmeyen zamların koca bir dilimi. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: www.gazeteduvar.com.tr