Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Gezi Parkı davası kapsamında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından, Yargıtay kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda okunmasıyla milletvekilliği düşürüldü.

Milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin sosyal medya platformu üzerinden açıklamada bulunan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kararı adil ve hakkaniyetli olarak değerlendirdi. Bahçeli, "Nitekim adalet yerini bulmuştur." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, hukukun üstünlüğünün herkes için bağlayıcı olduğunu belirtti.

Bahçeli'nin açıklamalarında dikkat çeken bir diğer nokta ise Anayasa Mahkemesi'ne yönelik sert eleştirileri oldu. Bahçeli, demokrasiye, milli huzur ve güvenliğe zarar verdiğini düşündüğü Anayasa Mahkemesi'ni darbe teşebbüsüyle suçladı.

Bahçeli'nin paylaşımları şu şekilde:

  • "Gezi Parkı davası kapsamında hüküm giymiş olan Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği adil, hakkaniyetli ve hukuk temelli kararın, TBMM’nin dünkü birleşiminde okunmasıyla ilgili şahsın milletvekilliği düşürülmüş, nitekim adalet yerini bulmuştur."

  • "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğü herkes için bağlayıcıdır. Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü, suçluyu koruma imtiyazı veya bir yargı kararını darbe iddiasıyla yok sayma hakkı olamaz. Demokrasiye, milli huzur ve güvenliğimize darbeye tevessül eden Anayasa Mahkemesi’dir."

    Özgür Özel'den çağrı: 21.00'de hep birlikte ayağa kalkıyoruz Özgür Özel'den çağrı: 21.00'de hep birlikte ayağa kalkıyoruz
  • "Milli iradenin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa Mahkemesi’nin medya gücünü arkasına alarak ilerlettiği vesayetçi, art niyetli, peşin hükümlü, siyasi hüviyetli sakat ve sancılı tutumunu reddetmiş, Anayasa’nın 84’üncü maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde kesinleşmiş mahkeme kararının gereğini yapmıştır."

Bahçeli'nin bu açıklamaları, Türkiye'deki siyasi ve hukuki tartışmaların odak noktasını oluşturdu.

Kaynak: karar