Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı, ekonomistler tarafından beklenen bir adım olarak değerlendirildi. TCMB, bu kararı beşinci kez tekrarlayarak, faiz oranını Haziran 2023'ten bu yıl mart ayına kadar olan süreçte 41,5 puan artırmıştı.

Açıklamada, enflasyonla ilgili şu ifadelere yer verildi:

  • Enflasyon Eğilimi: Temmuz ayında aylık enflasyonun, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselmesine rağmen ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Üçüncü çeyrek göstergeleri, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisini azalttığını gösteriyor. Mal enflasyonu düşerken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı ifade edildi. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri artırdığı vurgulandı.

    Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'na özelleştirme onayı verildi Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'na özelleştirme onayı verildi
  • Para Politikası Durumu: Merkez Bankası, para politikasındaki kararlı duruşu, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme yoluyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve dezenflasyon sürecini güçlendirmeyi amaçlıyor. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunun önemli olduğu belirtildi.

  • Gelecek Adımlar: Merkez Bankası, enflasyon üzerinde yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdürecek. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunu devam ettirecek. Eğer enflasyon belirgin ve kalıcı bir bozulma gösterirse, para politikası duruşu sıkılaştırılacak.

  • Temel Amaç: Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmak amacıyla parasal ve finansal koşulları belirleyecek. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler yaşanırsa, parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecek.

Bu kararla birlikte, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarını sağlama konusundaki kararlılığı sürüyor.

Kaynak: HABERLER.COM