EKONOMİ

İstanbul’da yaşamanın aylık maliyeti 71 bin 431 TL!

Türkiye’de enflasyon ve döviz kurlarındaki yükseliş, özellikle İstanbul'da hayat pahalılığını ciddi şekilde artırıyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) verilerine göre, İstanbul'da yaşam maliyeti bir önceki aya göre %3,62, geçen yılın aynı ayına göre ise %60,30 oranında yükseldi. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti ise 71 bin 431 lira olarak hesaplandı. Temel tüketim maddelerinde en dikkat çekici artış, %69,42 ile et ve kıymada gerçekleşti.

Türkiye’de hayat pahalılığı hızla artmaya devam ediyor, özellikle İstanbul'da kira ve gıda fiyatlarındaki yükseliş vatandaşların bütçesini zorluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayımlanan Eylül 2024 'Yaşam Maliyeti Araştırması' raporu, bu durumu çarpıcı rakamlarla ortaya koydu.

Rapora göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti, bir önceki aya göre %3,62, geçen yılın aynı ayına göre ise %60,30 artarak 71 bin 431 liraya ulaştı. Özellikle et ve kıyma ürünlerinde yıllık bazda %69,42 oranında bir fiyat artışı gözlemlendi.