EKONOMİ

IIF: 2023, küresel ekonomi için 2009 krizinden sonraki en kötü yıl olacak

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) dünya ekonomisinin neredeyse küresel ekonomik krizin yaşandığı 2009 kadar zayıf bir yıl geçireceğini söyledi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dünya ekonomisinin 2023’te neredeyse 2009 kadar zayıf bir yıl geçireceğini söyledi.

Washington merkezli IIF, Ukrayna’daki ihtilafın ‘sonsuza dek savaş’ riski taşıdığını ve bunun küresel ekonomi üzerinde büyük etkileri olacağını söyledi.

2009’DAN SONRA EN DÜŞÜK BÜYÜME

IIF Başekonomisti Robin Brooks ve Jonathan Fortun liderliğindeki IIF ekonomistlerinin dün yayınladıkları notta, küresel büyümenin 2023’te yüzde 1,2’ye gerileyeceği öngörüldü. Baz etkilerden arındırıldığında bu rakam 2009’dan bu yana dünya ekonomisinin gördüğü en düşük büyümeye işaret etti.

IIF küresel ekonomideki başlıca risk olarak Rusya-Ukrayna savaşını gösterdi. Analistler notta, “Küresel ekonomi için yaklaşan darbenin ciddiyeti, esas olarak Ukrayna’daki savaşın gidişatına bağlı. Çatışmanın Putin için ‘varoluşsal’ olduğu göz önüne alındığında temel tezimiz ihtilafın 2024’e de uzayacağı yönünde” ifadelerine yer verdi.

AVRUPA EKONOMİSİ İÇİN KABUS SENARYOSU

IIF’ye göre yavaşlamaya savaştan en çok etkilenen Avrupa öncülük edecek. Euro bölgesi ekonomisi, tüketici ve ticari güvendeki keskin düşüşlerin ardından yüzde 2 küçülecek.

IIF, ABD’de gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1 artmasını beklerken, Latin Amerika için yüzde 1,2 büyüme öngördü. IIF’ye göre, önümüzdeki yıl küresel ekonomi için en büyük itici güç, Covid kısıtlamalarının gevşetilmesinin muhtemel olduğu Çin olacak.

TAHMİNLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

IIF baş ekonomisti Brooks, bu yılın başlarında Euro/dolar paritesinin eşitleneceğine ilişkin tahminlerinin tutmasıyla dikkat çekmişti.

Brooks ayrıca Brezilya realindeki bir ralli öngörüsünün tutmasıyla sosyal medyada oldukça popülerleşti. Brooks zaman zaman dolar/TL için yaptığı ‘adil değer tahminleri ile de öne çıkıyor.

Kaynak: www.sozcu.com.tr