Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları sonrasında ons altın yeni rekor seviyelere ulaşırken, gram altın da 2.760 TL'yi aşarak tarihi zirvesini bir kez daha yeniledi.

Cuma günü, altının ons fiyatı alış ağırlıklı bir seyir izleyerek 2 bin 512 dolardan kapanmıştı. Saat 11.30 itibarıyla ons altın, önceki kapanışına göre yüzde 0,2 artışla 2 bin 523 dolardan işlem gördü.

Altının gram fiyatı da aynı gün yükseliş eğilimi göstererek, önceki kapanışa göre yüzde 1,3 artışla 2 bin 744 TL'den kapanış yaptı. Haftanın ilk işlem gününde de yükselişine devam eden gram altın, saat 11.30 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,4 artışla 2 bin 760 TL seviyesinde işlem gördü.

Aynı saatlerde, çeyrek altın 4 bin 600 TL'den ve Cumhuriyet altını 18 bin 340 TL'den satılıyordu.

Fed'in Desteği

Fed Başkanı Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, tarihi yüksek seviyelerde tutulan politika faizlerinin düşürülmesi için uygun zamanın geldiğini belirtti. Powell, "Faiz indirimlerinin yönü açık, ancak zamanlaması ve hızı gelen verilere, gelişen görünüme ve risk dengesine bağlı olacak." dedi. Enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir yolda olduğuna olan güveninin arttığını da ekledi.

Para piyasalarında, Fed'in gelecek ay 25 baz puan faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık indirim olasılığı da gündemde.

Bakanlıktan açıklama: Turizmde Temmuz rekoru! Bakanlıktan açıklama: Turizmde Temmuz rekoru!

Bu hafta Fed’in yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi açıklanacak. Beklentilerin altında gelecek bir veri, ons altın fiyatlarına olumlu yansıyabilir.

Fed Faizleri Altını Neden Etkiliyor?

Düşük faiz oranları, faiz getirisi olan Hazine tahvilleri ve dolar gibi varlıkların cazibesini azaltarak altını yatırım açısından daha çekici hale getirir. Yüksek faiz oranları ise tam tersi etki yaparak yatırımcıları altından uzaklaştırır. Bu nedenle Fed'in alacağı kararlar, altın piyasası üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Kaynak: KARAR