Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sigortalı olduktan sonra ‘oyunun kuralı değiştiği’ için iş hayatına başladığında vaat edilenden daha geç emekli olacak geniş bir kitle. Her siyasi görüşten, meslekten 'üyesi' var. 8 Eylül 1999’daki düzenlemeyle emeklilikleri ertelendi.
Düzenleme yapıldığında iktidarda olmayan AKP’nin yönetiminde geri adım atılmadı. Aksine 31 Mayıs 2006’da çıkarılan 5510 sayılı kanunla nihai emeklilik yaşı 65’e kadar çıkarıldı. Muhalefetin mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin teklifleri reddedildi. Gerekçe olarak, 'oluşacak mali yük' gösterildi.
Ekonomik krizin etkisiyle seçmen desteğini önemli ölçüde kaybeden iktidar, son dönemde EYT sorununu yeniden gündeme aldı. EYT'li sayısının, Mayıs 2022 itibariyle 4 milyon 683 bin 441 kişi olduğu belirtiliyordu. Ancak ilk etapta düzenlemeden 1.5 milyon kişinin yararlanması bekleniyor.
Konuyla ilgili hükümet kanadından yapılan açıklamalar yakından takip edilirken, son haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi.
İşveren, emekli olanı çalıştırmaya devam ederse, normal çalışandan daha fazla pirim ödüyor. İşte bu durum EYT bekleyenlerde işlerinden olma korkusunu beraberinde getirmişti.
İşverenin talebi de emekli çalışanlarının maliyetinin düşürülmesiydi.
5 PUANLIK PİRİM FARKI KALKIYOR
Emekli çalışanların, aktif çalışanlara göre pirimleri 5 puan yükseliyor.
450 TL İLE 3 BİN 400 TL ARASINDA DEĞİŞEN MALİYETTEN KURTULACAK
Yasa çıktıktan sonra işine devam etmek isteyenlerin işverene maliyeti 450 TL ile 3 bin 400 TL arasında değişiyor.
Bakan Bilgin, emekli çalışan ile aktif çalışan arasındaki prim farkının kaldırılacağını, aynı seviyeye getirileceğini açıkladı.
HAK-İŞ, EYT TALEBİNİ AÇIKLADI
Gelen açıklama milyonları sevindirirken HAK-İŞ, EYT talebini de açıkladı.
HAK-İŞ Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, Show Haber'e yaptığı açıklamada "1999 yılı içerisinde işe başlamış olanlarının tamamının söz konusu EYT düzenlemesinden yararlandırılmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.
Kaynak: www.krttv.com.tr