EKONOMİ

Enflasyon düğün maliyetini iki katına çıkardı!

Düğün yapacak çiftler, yüksek enflasyon ve kur yükselişi nedeniyle bütçelerini yeniden gözden geçirmek zorunda. Geçen yıla göre düğün maliyetleri iki katına çıkarken gelinliklerden araç süslemelerine, çiçek fiyatlarından düğün mekanlarına kadar birçok kalemde artış yaşandı.

Enflasyon ve kur artışı düğün maliyetini iki katına çıkardı

Düğün yapacak çiftler, yüksek enflasyon ve kur yükselişi nedeniyle bütçelerini yeniden gözden geçirmek zorunda. Geçen yıla göre düğün maliyetleri iki katına çıkarken gelinliklerden araç süslemelerine, çiçek fiyatlarından düğün mekanlarına kadar birçok kalemde artış yaşandı.

Enflasyon ve kurdaki artışla birlikte her şeye zam gelirken, geçen yıla oranla ortalama düğün maliyeti de iki katına çıktı. Düğün mekânı, gelinlik, damatlık, gelin arabası, gelin buketi, düğün davetiyesi gibi pek çok kalemde yaşanan artış bu yıl evlenmeyi planlayanları vurdu.

Düğün maliyeti tercihlere göre değişkenlik gösterse de her kaleme en az enflasyon oranında zam geldiğinden maliyetteki artış da büyük oldu. Kurdaki yükseliş ise bu maliyetlerin daha da artmasına sebep oldu.

ZAMLAR ENFLASYON ORANINI SOLLADI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son enflasyon verilerine göre Türkiye’de tüketici enflasyonu yıllık yüzde 39,59, üretici enflasyonu yüzde 40,76 olurken fiyatlara yansıyan zamlar bu oranların çok üzerinde oldu.

Geçen yıl 7 bin liradan başlayan gelinlik fiyatları bu yıl 15 bin liradan başlarken tercih edilen modellere göre çok daha yüksek fiyatlara ulaşabiliyor.  Ortalama bir gelinliğin fiyatı ise yaklaşık 20-25 bin lira bandında olurken ortalama bir damatlık fiyatı ise geçen yıl 3 bin TL civarındayken bu yıl 7 bin TL’ye çıktı.

Diğer bir yandan yerli üretim çiçek fiyatlarına yaklaşık yüzde 80 zam gelirken ithal çiçeklere gelen zamlar kurun da etkisiyle yüzde 250’yi buldu. Çiçeklere gelen zamlar hem gelin buketlerine hem de araç süslemelerinin fiyatlarına yansıdı.

Gelin arabası süslemelerinde kullanılan tüllerin ithal ürünler olmasının da etkisiyle gelin arabası süslemesine bu yıl yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldı. Gelin buketinde canlı ya da yapay çiçek tercihi maliyeti etkilerken canlı buket fiyatları ortalama 3 bin TL, yapay çiçek fiyatları ise 800 TL oldu.

DÜĞÜN MEKÂNI ORTALAMA 100 BİN TL

Geçen yıla oranla düğün mekânlarının fiyatları da yaklaşık iki katına çıktı. Düğüne gelecek kişi sayısı ve mekânın özelliklerine göre fiyatlar değişse de evleneceklerin ortalama bir düğün mekânı için yaklaşık 100 bin TL bütçe ayırması gerekiyor.

Fiyatlar düğünlerin kapalı ya da açık alanda, yemekli-yemeksiz tercihlerine göre değişirken, kapalı alanda yemeksiz 200 kişilik düğün mekânı en az 30 bin TL’den başlarken ortalama fiyat 60 bin TL’ye ulaşıyor.

Yemekli bir kır düğününde ise maliyet düğün salonlarının oldukça üstüne çıkıyor. Davetli sayısına göre kır düğünü maliyeti değişirken bir davetli için fiyatlar 350 ila 1500 TL arasında oluyor. 300 kişilik bir organizasyonda ortalama fiyat 150 bin TL olurken, en uygun fiyatlı mekânlar ise 100 bin TL’den başlıyor.

DÜĞÜN SAYISI DEĞİL KATILAN SAYISI AZALDI

Düğün.com Ceo’su Emek Kırbıyık, sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda düğünlerin enflasyondan direkt olarak etkilendiğini fakat düğün sayılarında henüz bir azalma görmediklerini söyledi.

Kırbıyık, ekonomik krizin daha çok hissedildiği dönemlerde önceleri düğün sayılarının azalmadığını fakat düğüne gelen konuk sayılarında düşüş olduğunu ifade etti.

Ekonomik krizin artmasıyla düğün sayılarında düşüş olduğunu vurgulayan Kırbıyık, bu yıl henüz böyle bir düşüşün yaşanmadığını belirtti.

EN STANDART HALİYLE 300 BİN TL

Düğün maliyetlerinin yüzde 100 arttığını söyleyen Kırbıyık, düğün maliyetlerini düğün günü maliyetleri ve ev eşyaları maliyetleri olarak ayırdıklarını ifade etti.

Düğün mekânı, gelinlik, damatlık, gelin arabası, çiçek kalemlerden oluşan düğün günü maliyetlerinin tamamının 200 kişide 150 bin TL olduğunu söyleyen Kırbıyık, maliyetin düğün salonunda ve kır düğünlerinde farklılık gösterdiğini söyledi.

Kırbıyık, düğün salonu tercih edildiğinde maliyetin 80-90 bin lira olduğunu yemekli ve alkollü bir kır düğününde ise fiyatların 300 bin liraya çıktığını söyledi.

Ev eşyaları maliyetlerinin de ortalama 150 bin lira maliyet olduğunu hesapladıklarını söyleyen Kırbıyık, “Toplamda 300 bin lira ortalama maliyet olduğunu hesaplıyorduk fakat son bir ayda doların artmasıyla bu maliyetler de arttı. Bu sene çok standart bir düğün ve ev eşyalarıyla evleneceklerin ortalama 300 bin liralık bir maliyetin altına girdiğini düşünüyorum ” dedi.