EKONOMİ

Boğaz'da geçiş ücretleri arttı: 1 Temmuz'dan itibaren

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türk Boğazlarından uğraksız geçen gemilere yönelik ücretlerde 1 Temmuz'dan itibaren yeni bir güncelleme yapılacağını duyurdu. Bakan, bu güncellemeyle birlikte Boğazlardan geçen gemilerden alınacak ücretin Altın Frank üzerinden belirleneceğini ve bunun 5.07 dolar olarak tespit edildiğini açıkladı. Uraloğlu, yapılan güncellemelerle ücretlerin 2022 öncesine göre 6,3 katına çıkarılacağını ve bu sayede devlet hazinesine döviz girişinin artırılacağını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazlarından uğraksız geçen gemilere yönelik ücretlerde yeni bir düzenleme yapacaklarını duyurdu.

Uraloğlu, 7 Ekim 2022 tarihinde yapılan zamın ardından, 39 yıl sonra ilk kez bu tarihte ücretlerde güncelleme yapıldığını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı kararıyla yeni bir güncelleme daha yapılacağını belirtti. 1 Temmuz 2024 itibarıyla Denizcilik Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ilgili kurumlarla yapılan çalışmalar sonucunda bu kararın alındığını vurguladı.

Boğaz geçiş ücretlerinin Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde belirlendiğini ifade eden Uraloğlu, daha önce 1983 yılından bu yana sabitlenen 0,80 dolarlık ücretin 7 Ekim 2022'de yapılan güncellemeyle 4,08 dolara çıkarıldığını, 1 Temmuz 2023'te ise 4,42 dolara yükseltildiğini belirtti. Şimdi ise 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren ücretin 5,07 dolara çıkarılacağını açıkladı.

Uraloğlu, bu güncellemelerle ücretlerin 2022 öncesine göre 6,3 kat artırılacağını, bu sayede devlet hazinesine döviz girişinin artırılacağını dile getirdi. Her yıl 1 Temmuz tarihinde bu güncellemelerin devam edeceğini ve Türk Boğazlarından elde edilen gelirlerle deniz emniyeti, güvenliği ve çevre emniyeti için gerekli altyapı ve sistemlerin sürekli olarak iyileştirildiğini belirtti.