Yarın açıklanacak üretici fiyat endeksi verisiyle birlikte akaryakıta yüzde 25'in üzerinde ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) zammı bekleniyor. Bu durumda, benzin fiyatında en az 2,25 TL, motorin fiyatında ise 2,11 TL'lik bir artış meydana gelecek. Zammın ardından benzinin litre fiyatının 38 lirayı, motorinin litre fiyatının ise 40 lirayı aşması bekleniyor.

Galatasaray'ın hisseleri yüzde 9 değer kaybetti Galatasaray'ın hisseleri yüzde 9 değer kaybetti

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında akaryakıt ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarına yapılan 5 TL'lik artışın ardından, her altı ayda bir üretici enflasyonu kadar artırılmasına dair getirilen düzenleme kapsamında, 3 Ocak'ta Aralık 2023'ün üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri açıklanacak. Bu verilere göre akaryakıt ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarında son altı aylık üretici enflasyonu kadar artış olacak.

Açıklanacak ÜFE'nin yüzde 25 olması durumunda, maktu ÖTV tutarları benzinde 7,52 TL'den 9,40 TL'ye, motorinde 7,05 TL'den 8,81 TL'ye yükselecek. Bu durumda, KDV dahil edildiğinde benzin fiyatında en az 2,25 TL, motorin fiyatında ise 2,11 TL'lik bir artış meydana gelecek.

Zammın gerçekleşmesi durumunda benzinin litre fiyatı 38 lirayı, motorinin litre fiyatı ise 40 lirayı aşacak.

Şu anki güncel akaryakıt fiyatlarına göre, İstanbul'da benzinin litresi 34 lira 58 kuruş, Ankara'da 35 lira 21 kuruş, İzmir'de 35 lira 39 kuruş.

Motorinin litresi ise İstanbul'da 37 lira 25 kuruş, Ankara'da 37 lira 83 kuruş, İzmir'de 38 lira 9 kuruşa satılmaktadır.

Akaryakıt fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı üzerinden hesaplanır. Gümrüksüz rafineri fiyatının belirlenmesinde ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde edilir.

Ancak, bu hesaplamalar sonrasında dağıtım firmalarının uyguladığı fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve bölgelere göre küçük değişiklikler gösterebilmektedir.

Kaynak: son dakika