Avcılık yasaklansın çağrısı...'Yaşamak onların da hakkı'

Merkez Av Komisyonu'nun haftanın 3 günü avcılık yapılmasına ve küresel ölçekte nesli tehlikede olan üveyik ile elmabaş patka gibi türlerin avına izin vermesi tepkilere yol açtı. Doğa dernekleri avcılığın yasaklanmasını talep ederken, hayvanseverler ise her canlının yaşam hakkı olduğunu hatırlattı.

Bir av sezonunda hangi canlının ne kadar vurulacağına, nerelerde avlanılabileceğine karar veren Merkez Av Komisyonu'nun 2023-2024 yılı kararları tepkiye yol açtı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürüten komisyonun son kararına göre,  nesli küresel ölçekte tehlike altında olan elmabaş patka ve üveyik türlerinin de avına izin verilirken, hayvanseverler bu kararın kabul edilemez olduğunu gündeme taşıdı. 

Uzmanından 'yıldırım' uyarısı: Yüzüstü yatmayın, ağaç altında durmayın Uzmanından 'yıldırım' uyarısı: Yüzüstü yatmayın, ağaç altında durmayın

Öte yandan 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve avcı kuruluşlarından temsilcilerin oluşturduğu 25 üyenin kararları, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceği duyuruldu.

Alınan bazı kararlar akademisyenlerin şerh düşmesine rağmen oy çokluğuyla  kabul edilirken,  küresel ölçekte tehlike altında olan elmabaş patka ve üveyik türlerinin avına izin verilmesi en çok tepki doğuran karar oldu. 

 'CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL'

Doğa Derneği Hukuk Danışmanı Cem Altıparmak’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Her sene toplanan bu komisyonun aldığı kararlar ne yazık ki yasadışı avcılığın engellenmesine dair yeterli etki yaratmıyor" dedi. 

"Bu kararlarda, av listelerinde yer almaması gereken canlı türlerinin de av listelerine eklendiğini görüyoruz" diyen Altıparmak, "Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yasadışı avlananlara para cezaları verilse bile bu cezaların ciddi bir caydırıcı özelliği bulunmuyor. Komisyonda kuş ve memeli türlerin, nerede, nasıl ve ne kadar öldürülmesine izin verileceğine dair listeler hazırlandı. Türkiye’de milyonlarca silah sahibi var ve yasal avcıdan çok yasadışı avcı bulunuyor. Avcı baskısının yanı sıra yaban hayvanlarının sayıları ve yaşam alanları her yıl azalıyor" diye konuştu. 

 Altıparmak, üzerine kayıtlı mal varlığı bulunmayan kişilerin söz konusu cezaları ödemekten kaçındığını da sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:

"Ayrıca hükümetlerin oldukça sık başvurduğu vergi affı, idari para cezası affı gibi uygulamalar, yasadışı avcılık üzerinde bir cezasızlık hali oluşturuyor. Burada atılması gereken ilk adım, kaçak avcılık üzerinde gerçek manada caydırıcılık sağlayan, kaçak avlanan bir kişinin bir daha buna cesaret edemeyeceği ciddi yaptırım mekanizmalarının oluşturulması olmalı."

 'AVCILIK, YAŞAM HAKKI İHLALİ'Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç ise avcılığın günümüz koşullarında hiç bir suretle kabul edilebilir bir hak olmadığının altını çizerek, "İnsan türünün kendisini beslemek ve lüks bir yaşam sürmek için yaban hayatını çok büyük bir hızla yok ettiği bir dönemdeyiz. Böyle bir dönemde, avcılık ne bir ihtiyaç ne de bir spor olarak kabul edilemez. Ancak bir yaşam hakkı ihlali olarak görülebilir." diye konuştu.

Türkiye’de yaban hayatının yaşaması için avcılığın yasaklanması ve kaçak avcılığın önlenmesinin ilk talepleri olduğunu anlatan Kılıç, "Tüm yaban hayvanlarının yaşam hakkı Anayasal güvence altına alınmalı ve tüm planlamalar bu hakları temel alarak düzenlenmeli" uyarısında bulundu. 

Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Teknik Üyesi Tevfik Üçbaş ise Türkiye’de belirli avlaklarda, belirli hayvanların avlanılmasının, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlendiğini söylüyor. Avlanan hayvanları da sıralayan Üçbaş, bunlardan bazılarının yaban keçisi, melez yaban keçisi, kızıl geyik, çengel boynuzlu, dağ keçisi, karaca, Anadolu yaban koyunu ve yaban domuzu olduğunu söylüyor.

Üçbaş, ayrıca, "Bu avların Turizm Bakanlığından yetkili av turizmi belgeli acenteler tarafından yapılmaktadır" derken, turizm avlarının Orman Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı'nın belirlediği yönetmeliklere göre, yetkililerin nezaretinde yapıldığını belirtiyor. Üçbaş, av izninin yaşı ilerlemiş ve erkek hayvanlar gibi belirli kriterlerdeki hayvanlar için verildiğinin altını çiziyor.

Editör: Haber Merkezi