DÜNYA

Almanya Hedef Saptırdı! İsrail'i Kınadı

Almanya, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına destek veren politikasından saparak, İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik şiddeti kınayan dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Almanya, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına destek veren politikasından saparak, İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik şiddeti kınayan dikkat çekici bir açıklama yaptı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik şiddeti açıkça kınadı.

İsrail, Gazze'yi 24 günden fazla süredir bombalarken aynı zamanda Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilere yönelik baskıları artırıyor. Almanya, genellikle İsrail'e destek veren bir politika izlerken, bu sefer İsrail'in Batı Şeria'daki şiddet eylemlerini kınamış oldu.

Gazze'de yaşanan son saldırılar, 7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından başlatılan "Aksa Tufanı" adlı kapsamlı bir operasyonla başlamıştı. İsrail ordusu, bu operasyona yanıt olarak Gazze Şeridi'ne onlarca savaş uçağıyla saldırı başlatmış, okullar, evler ve camiler dahil birçok alana bombalar atmıştı. Son olarak, sivillerin sığındığı bir hastaneyi hedef alarak yüzlerce insanın ölümüne neden olmuştu. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de 8 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Almanya'nın bu açıklaması, İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik şiddetinin önemli bir endişe kaynağı olduğunu yineleyerek, İsrail hükümetini önlem almaya çağırıyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Filistinli ailelerin yıllardır yaşadıkları yerlerde kalabilmeleri ve atalarının evlerini terk etmek zorunda kalmamaları için can ve mal güvenliklerini sağlama ihtiyacını vurguluyoruz" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Gazze'deki saldırıların ardından İsrail'i ziyaret etmiş ve Başbakan Netanyahu ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Zor zamanlarda Almanya'nın tek bir yerinin olduğunu söylemek istiyorum ve o da İsrail'in yanıdır" demişti."(sondakika)