İran, artan göç baskısıyla mücadele etmek amacıyla önemli bir karar alarak, Mart 2025'e kadar ülkedeki düzensiz göçmenlerden 2 milyonunu sınır dışı etmeyi planladığını duyurdu. Özellikle Afganistan'dan gelen mülteciler, bu kararın en çok etkileyeceği grup olarak öne çıkıyor. Resmi olmayan verilere göre, İran'da yaklaşık 5 milyon Afgan bulunuyor, bunların büyük bir kısmı ise düzensiz göçmenlerden oluşuyor.

Yemen ve Lübnan'dan İsrail'e balistik füze saldırısı! Yemen ve Lübnan'dan İsrail'e balistik füze saldırısı!

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği içinde bu sorunu çözmek için yoğun önlemler aldıklarını belirtti. 1979 Sovyet işgaliyle başlayan Afgan mülteci akını, ABD işgali ve Afganistan’daki iç savaşlar nedeniyle aralıksız devam etti. Son yıllarda İran'a düzensiz göç artarken, önceki İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da bu soruna dikkat çekmişti.

İran, Afganistan sınırına 930 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa ederek güvenlik önlemlerini artırmayı hedefliyor. İçişleri Bakanı İskender Mumini de düzensiz göçmenlerin sosyal ve ekonomik sorunlara yol açtığını ve en kısa zamanda sınır dışı edileceklerini ifade etti.

Kaynak: KARAR