EKONOMİ

850 milyon adet madeni 5 TL piyasaya sürülecek

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Darphane Daire Başkanı Şenol Yıldız, Türkiye'nin ilk madeni parasının basımının 99. yıldönümünde yaptığı açıklamada, 2024 sonunda 850 milyon adet 5 lira ve 400 milyon adet 50 kuruşun piyasaya sürüleceğini duyurdu.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Darphane Daire Başkanı Şenol Yıldız, Türkiye'nin ilk madeni parasının 99. yıldönümünde yaptığı açıklamada, ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak üretim hedefini duyurdu. Yıldız, 2024 yılı sonunda piyasaya sürülmek üzere 850 milyon adet 5 lira ve 400 milyon adet 50 kuruşluk madeni para üretimi yapılacağını belirtti.

Cumhuriyet'in 100. yılı anısına daha önce basılan 100 milyon adet 5 liralık hatıra paranın ardından, normal tedavülde kullanılacak olan 5 liraların üretimine hız verildi. Yıldız, "Günlük ortalama 2,5 milyon adet üretim kapasitemizle, bu hedefe ulaşmakta herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz." dedi. Kartal'daki yeni yerleşkenin hem üretim kapasitesini artırdığını hem de ana merkezin yedek hattı olarak hizmet verdiğini vurgulayan Yıldız, bu sayede üretimde kesinti yaşanmadan hedeflere ulaşılacağını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda belirlenen üretim hedefleri arasında, 7 milyon adet 25 kuruşluk madeni para da bulunuyor. Yıldız, bu üretimle birlikte piyasadaki bozuk para ihtiyacının büyük ölçüde karşılanacağını ve vatandaşların günlük hayatta daha rahat işlem yapmalarının sağlanacağını belirtti.