İstanbul'da beklenen sıcaklık artışıyla birlikte doluluk seviyesi yüzde 41'lerde bulunan barajlarda buharlaşmaya dikkat çekiliyor. Sıcaklık artışıyla birlikte nem ve rüzgar azalırken ciddi bir buharlaşma olacağı kaydediliyor. Uzmanlar, bugün öğle saatlerinde Ömerli Barajı'nda saat başı 17 bin ton, cuma günü ise 34 bin ton suyun buharlaşacağını ifade etti.

İstanbul'da tehlike çanlarının çaldığı barajlar için uzmanlar sıcak havayla birlikte rekor seviyeye ulaşacak buharlaşmayla ilgili uyarıda bulundu. 

Kentin su ihtiyacını karşılayan barajlarda bugün itibarıyla doluluk oranı yüzde 41. 89 oldu.

İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 42,14 olarak ölçüldü

Geçen yıl aynı tarihte doluluk oranı ise 71.51'di. Doluluk oranı iyice düşen barajlarda çekilen görüntülerde köpükleşme ve dip pisliği dikkat çekiyor. 

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, buharlaşmanın öncelikle nem oranına bağlı olduğunu belirtti.

Kurnaz, "Bugün mesela öğle vakitlerinde Ömerli barajından her saat yaklaşık 17 bin ton su buharlaşıyor. Cuma günü bu 34 bin tona çıkacak. Çünkü sıcaklık artıyor, nem birazcık azalıyor. Rüzgar da azaldığı için çok ciddi bir buharlaşma olacak." dedi.

Melen'den Ömerli Barajı'na 100 bin ton su geldiğini belirten Kurnaz, gelen suyun üçte birinin buharlaşacağını belirtti.

Deniz bilimciler 3 bin metrelik su altı dağı keşfetti Deniz bilimciler 3 bin metrelik su altı dağı keşfetti

"Yaz aylarında buharlaşma barajlarımız için en büyük problemlerden bir tanesi." diyen Kurnaz, "Geçen sene ki rakamlara baktığımızda neredeyse yarısı kadar su var barajlarımızda." dedi.(halktv.com)

Editör: Haber Merkezi