2024 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarının tercih işlemleri başladı. Adaylar, 2 Ağustos'a kadar ÖSYM'nin internet sitesi aracılığıyla tercihlerini yapabilecekler.

Bu yılki YKS'nin Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna 2 milyon 819 bin 362, Alan Yeterlilik Testi (AYT) oturumuna ise 1 milyon 776 bin 496 aday katıldı.

KPSS ön lisans soru ve cevap anahtarı yayımlandı KPSS ön lisans soru ve cevap anahtarı yayımlandı

Adaylar, tercihlerinde Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda belirtilen kurallara uygun olarak ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve şifrelerini kullanarak tercihlerini gerçekleştirebilecekler. Tercih işlemleri yalnızca internet üzerinden yapılacak; başvuru merkezlerinde veya posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecek.

Adaylar, YKS tercihleri kapsamında en fazla 24 bölüm seçebilecekler. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, mimarlık, mühendislik, öğretmenlik ve hukuk gibi programlar için belirli başarı sıralama kriterleri geçerli. Bu yıl için örneğin, hukuk programlarına yerleşebilmek için Eşit Ağırlık alanında en düşük 125 bininci sırada olmak, mühendislik programları için Sayısal alanda en düşük 300 bininci sırada olmak gerekecek. Ayrıca, tıp programları için en düşük 50 bininci, mimarlık programları için en düşük 250 bininci ve diş hekimliği programları için en düşük 80 bininci sırada olmak gerekiyor.

Kayıt işlemleri, 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ve elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos tarihlerinde alınacak. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilecek ve ek yerleştirme süreci başlayacak. Merkezi yerleştirme ile bir programa yerleşen adaylar, ek yerleştirme başvurusu yapamayacaklar.

Kaynak: KARAR